Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Zuivel is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

12-09-2002

CNV: Reorganisatie Campina geldwolverij

CNV Zuivel vindt dat de omvang van de extra reorganisatie die Campina vandaag heeft aangekondigd, in plaats van 150 werknemers verliezen vierhonderd werknemers hun baan, eerst nog maar eens moet worden aangetoond.

De argumenten die worden gebruikt lijken volgens CNV Zuivel wel erg veel op gelegenheidsargumenten en gaan eigenlijk uitsluitend om bezuiniging op loonkosten. Zo moeten nieuwe medewerkers van kaasopslag onder de cao voor de kaaspakhuizen vallen, die minder goed is dan de zuivel-cao. Daarnaast speelt het argument dat de loonkosten in Duitsland lager zouden zijn en de subsidies hoger. Volgens CNV Zuivel is hier sprake van geldwolf-gedrag en niet van goed werkgeverschap.

Wat de bond ook ernstig stoort, is dat het grootste deel van het voorwerk voor de nieuwe reorganisatie - met gedwongen ontslagen - al is gedaan. Campina heeft de namen van ruim tweehonderd werknemers die weg moeten, al in het dossier staan. Belangrijkste argument om deze werknemers te lozen is dat zij niet goed functioneren. Op de vraag waarom dit het geval is en wat Campina er aan heeft gedaan om dit functioneren te verbeteren, is geen duidelijkheid te verkrijgen.

Houten, 11 september 2002

Nadere inlichtingen:

Wim Ramakers (bestuurder CNV Zuivel)
030 - 6 348 348
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241