Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

KNCV

UITNODIGING: Persconferentie TB en AIDS in sub-Sahara Afrika

RECTIFICATIE OP EERDER VERZONDEN PERSBERICHT VAN 10.38 UUR

06-09-2002

UITNODIGING PERS

Persconferentie KNCV Tuberculosebestrijding
Donderdag 12 september 2002, 13.00-14.00 uur
Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag

Onderwerp: Alarmerende toename van tuberculose in sub-Sahara Afrika door HIV/AIDS

Geachte redactie,

In sub-Sahara Afrika doodt tuberculose een half miljoen mensen per jaar. De ziekte groeit hier sneller in omvang dan in welke andere regio ook. Deze verontrustende stijging hangt rechtstreeks samen met de HIV/AIDS-epidemie: negen miljoen mensen in sub-Sahara Afrika leven met een dubbele infectie tuberculose-HIV. Dit maakt tuberculose tot de belangrijkste doodsoorzaak van HIV-geïnfecteerden.

De KNCV werkt met elf landen in sub-Sahara Afrika samen om de groeiende dreiging van tuberculose een halt toe te roepen. Met de overheid van Kenia ondertekent de KNCV tijdens de persconferentie op 12 september aanstaande een samenwerkingsovereenkomst. De KNCV geeft hiermee voor drie jaar inhoudelijke en financiële steun aan het nationale tuberculose-bestrijdingsprogramma van Kenia. Hierbij zal nauw worden samengewerkt met HIV/AIDS-programma's.

Bij de ondertekening geven de ambassadeurs van Kenia en Canada acte de présence. Kenia is het eerste land waarmee de KNCV een overeenkomst afsluit binnen de kaderovereenkomst tussen de KNCV en het Canadian International Development Agency (CIDA). Deze kaderovereenkomst voorziet in steun aan de nationale tuberculosebestrijding in zes Afrikaanse en Aziatische landen. Voor Kenia stelt het CIDA via de KNCV
1,9 miljoen euro beschikbaar.


Voorafgaand aan de ondertekening schetsen dr. G. Elzinga en ondergetekende de tuberculose- en HIV/AIDS-problematiek in Kenia en sub-Sahara Afrika.
Dr. Elzinga is voorzitter van de 'WHO Working Group on TB/HIV' van het mondiale Stop TB Partnership en directeur van het RIVM.

Wij stellen uw aanwezigheid bij deze persconferentie zeer op prijs. Uitgebreide en gedetailleerde persinformatie is dan beschikbaar. Het programma treft u bijgaand. Heeft u vooraf nog vragen, neemt u dan contact op met Nicole Janssen, voorlichting KNCV, telefoon (070) 416 72 66 / 06 1059 4926, janssenn@kncvtbc.nl.

Met vriendelijke groet,

Jaap F. Broekmans, arts
directeur

06 sep 02 12:34