Anti Racisme Informatie Centrum

Rotterdam en de VOC / De VOC is een geloof
Dubbel-lezing door Paul van de Laar & Alex van Stipriaan Incl. bezoek aan expositie "De kleurrijke wereld van de VOC" (NB láátste week!)

12 september 2002

Maritiem Museum
Leuvehaven 1
Rotterdam

Nederland viert het trotse feit dat 400 jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht; het kan je nauwelijks zijn ontgaan. Een uitstekend overzicht van de vele evenementen biedt www.voc2002.nl. In dit jubeljaar lijken we nauwelijks kritische kanttekeningen te willen maken bij het VOC-verleden. Op uitnodiging van de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst geven historici Paul van de Laar en Alex van Stipriaan een lezing waarin een aantal minder bekende kanten van de VOC- geschiedenis ter discussie worden gesteld.

Paul van de Laar is Hoofd Collecties van het Historisch Museum Rotterdam en bekleedt de Jurriaanse-stoel voor de geschiedenis van Rotterdam aan de Faculteit voor Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als schrijver is hij bekend (naast zijn columns in het Rotterdams Dagblad) door het boek "Stad van formaat: geschiedenis van Rotterdam in de 19e en 20ste eeuw". Van de Laar zal een schets geven van de inbreng van Rotterdam in de VOC, naast de grote kamers Amsterdam en Middelburg, en vertellen over de VOC- bedrijvigheden in de stad en de haven. De rol die de VOC voor Rotterdam heeft gehad, moet niet worden overdreven.

Alex van Stipriaan is Hoogleraar Niet-westerse Geschiedenis (specialisatie Caribisch gebied) aan de Faculteit voor Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als schrijver is hij bekend door het boek "Surinaams Contrast - roofbouw en overleven in een Caribische plantagekolonie 1750-1863". Van Stipriaan zal een schets geven van de beeldvorming in Nederland rondom het succes van de VOC. Kom je aan de VOC, dan kom je aan onze nationale identiteit. Aan de hand van het verzwegen feit dat de VOC net als de WIC actief was in de slavenhandel, laat hij zien hoe de mythe in stand is gehouden.

Onder leiding van Sylvia Pessireron zal na afloop ruime gelegenheid zijn voor vragen en discussie. Pessireron is journalist en schrijfster van een reeks over de multiculturele samenleving. En momenteel gastconservator bij het Museum Nusantara in Delft.

Plaats: Maritiem Museum (kleine aula), Leuvehaven 1 te Rotterdam Bereikbaarheid OV: Metrostation Beurs/Churchillplein Zaal open: 19.00 uur
Toegang: gratis, reserveren zeer aanbevolen wegens beperkt aantal plaatsen
Reserveren: Humphry Veira, 06 25157530 of hveira@chello.nl

Last update: 05-09-02