Ingezonden persbericht

MMBase:1e NL Stichting rond Open Source CMS benoemt directie

HILVERSUM, 20020910 -- De onlangs opgerichte Stichting MMBase heeft deze week Jo Lahaye (43) benoemd als haar eerste directeur. Doel van de Stichting is het faciliteren van het gebruik van het Open Source web content management systeem (CMS) MMBase en de daarbij behorende gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers. Daarbij ligt de nadruk op stabilisatie, innovatie, continuïteit van de software en op kennisuitwisseling en coördinatie van activiteiten onder gebruikers.

MMBase is ontwikkeld binnen de VPRO en ruim twee jaar geleden vrijgegeven als Open Source software; hetgeen betekent dat de broncode voor iedereen toegankelijk is en gebruik van de software gratis is. Dat neemt niet weg dat MMBase vooral bedoeld is voor grotere, professionele websites en het gebruik ervan technische kennis vereist. Sindsdien heeft MMBase een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vele tientallen sites zijn met het CMS gebouwd. Naast een groot deel van de Publieke Omroep, zijn ook commerciële organisaties en (lokale) overheden met MMBase aan de slag gegaan. Door de groeiende omvang van het gebruik en daarmee ook de groei van het aantal potentiële gebruikers, is professionalisering van de communicatie, verbetering van de documentatie en kennisontwikkeling noodzakelijk.

De Stichting verwacht voldoende geld binnen te krijgen middels sponsoring door de gebruikers van MMBase alsmede organisaties die MMBase-applicaties implementeren en projecten begeleiden. Zowel de sponsors als de developerscommunity zullen dan ook nauw bij de Stichtingsactiviteiten worden betrokken.

MMBase is een uitermate flexibel, object-georiënteerd web Content Management Systeem van Nederlandse origine dat zich kan meten met dure producten van grote softwarehuizen. Het systeem is platformonafhankelijk en kan werken met diverse databases (Oracle, MySQL, PostreSQL).

Lahaye, die nadat hij de omroep vaarwel zei, grote projecten leidde binnen de wetenschappelijke wereld (o.a. Universiteit van Amsterdam) en de laatste jaren als onafhankelijk consultant werkte, is ervan overtuigd dat object-georiënteerde webpublicatiesystemen vele voordelen hebben boven de systemen waarmee "webpagina's" kunnen worden aangemaakt. Hij ziet de grotere flexibilitieit in het opnieuw gebruiken van 'content' in verschillende elektronische publicaties als een van de sterkste punten van MMBase. "De brede visie op de ontwikkeling van Content Management Systemen en zijn geloof in de kracht van MMBase en Open Source ontwikkelingen, maken hem tot een ideale eerste directeur," aldus Dick Rijken, voorzitter van de Stichting MMBase.

Dat neemt niet weg dat sprake is van een pioniersfunctie. In Nederland is, voor zover bekend, MMBase het eerste Open Source-product dat zo succesvol is dat een Stichting de verdere ontwikkeling gaat begeleiden. Internationaal zijn er uiteraard vele voorbeelden te vinden van geslaagde Open Source-producten, als Apache, Linux en vele andere (zie b.v. www.opensource.org).

De Stichting MMBase organiseert aanstaande donderdag haar eerste MMEvent in het congrescentrum Amstelveen.

Het Stichtingsbestuur wordt gevormd door Dick Rijken (voorzitter), Martijn Verver (secretaris) en Sjoerd van Tongeren (Penningmeester). De Stichting is tot stand gekomen dankzij inzet van VPRO, Gemeente Amsterdam, SUN, TU Twente, Submarine, Framfab en BisBis. Voor meer informatie kunt u terecht op een van onderstaande websites.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
http://foundation.mmbase.org/mmevent2/index.html
http://www.mmbase.org.
Recent artikel:
http://www.computable.nl/artikels/archief2/d29hs2vs.htm

MMBase wordt gebruikt door onder andere: gemeente Amsterdam, Ilse Media, NOS, EO, VARA, Teleac/NOT, Feyenoord, World Press Photo, SUN Microsystems, Framfab, Submarine, IBM en vele anderen.



Ingezonden persbericht