Gemeente Sneek


Steinway naar CvK

STEINWAYVLEUGEL SNEEK NAAR CENTRUM VOOR DE KUNSTEN De concertvleugel van de gemeente Sneek gaat naar de Stichting Centrum voor de Kunsten Sneek-Wymbritseradiel.

Concertvleugel? Heeft de gemeente Sneek een concertvleugel? Jazeker, de gemeente Sneek heeft een heuse zwarte hoogglans Steinway & Sons, model C, lengte 2,27 meter en gebouwd in 1979. Het instrument is ooit aangeschaft ten behoeve van de theatervoorstellingen en concerten in het Amicitiatheater, die werden georganiseerd door de Culturele Raad en betaald door de gemeente. Destijds werd namelijk door professionele ensembles in de foyer van Amicitia ieder jaar een serie concerten gegeven, waarbij een concertvleugel onontbeerlijk was. Daarnaast deed de vleugel dienst bij podiumvoorstellingen of concerten in de grote zaal.
Tijden en beleid zijn veranderd; het ruim twee meter lange erfstuk van het vroegere podiumkunstenbeleid steeds minder en uiteindelijk nauwelijks meer gebruikt, maar stond in gebouw Amicitia wel steeds meer in de weg. Sinds kort is het echter aan een nieuw leven begonnen in de grote zaal van Looxmastraat 39, de vroegere muziekschool ofte wel het huidige Centrum voor de Kunsten. Daar wordt de Steinway enthousiast en dankbaar bespeeld tijdens ensemblerepetities en -uitvoeringen, voorspeelavonden, concerten en noem maar op.

Burgemeester en wethouders willen nu de vleugel een flinke revisiebeurt laten geven en vervolgens officieel in bruikleen geven de Stichting Centrum voor de Kunsten. Wanneer de Stichting over een nieuwe accommodatie beschikt moet de eigendomssituatie opnieuw worden bezien, maar de gedachten gaan op dit moment uit naar een definitieve schenking. De revisie staat dus als eerste op het programma. die kost 3.000,-- en hiervoor vraagt het college krediet aan de gemeenteraad.