Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-09-2002
Lokale bestuurders nemen kijkje in politiekeuken Gemeentebestuurders op surveillance met agenten.

Samen verantwoordelijk.

In het kader van Landelijke Politiedag gaan raadsleden, wethouders en burgemeesters van alle gemeenten in de politieregio Utrecht op surveillance met de politie in het district. Ze kunnen in hun gemeente meelopen met de wijkagent. Dat gebeurt de komende weken. De korpsleiding heeft alle gemeentelijke bestuurders in de regio uitgenodigd om een dienst met de politie mee te draaien. Het motto daarbij luidt: `samen verantwoordelijk`.

Inzicht krijgen.

Doel is om inzicht te geven in het werk van de politie. De politici kunnen met eigen ogen zien voor welke dilemmas politiemensen in de praktijk dagelijks komen te staan.

Elkaar ondersteunen.

De lokale bestuurders en de politie komen tenslotte samen. Dat gebeurt op donderdagavond 10 oktober. Ze delen hun ervaringen. Tijdens workshops wisselen ze van gedachten over de verschillende aspecten van het politiewerk. Met name over die aspecten waarin gemeentebestuur en politie samen verantwoordelijk zijn voor veiligheid van de burgers. Het gaat erom hoe ze elkaar daarin kunnen ondersteunen.

Tot nu toe hebben ruim 300 bestuurders uit de regio gehoor gegeven aan de uitnodiging. Zij willen een dienst meedraaien.

Landelijke Politiedag.

De Landelijke Politiedag is elk jaar op de tweede zaterdag van de maand oktober. De Politie Regio Utrecht heeft voor deze aanpak gekozen. Dit jaar houdt het korps géén open dag voor het publiek. Men richt zich op de veelal geheel nieuw samengestelde gemeenteraden in de regio. Het motto van de actie is dan ook dat van de Landelijke Politiedag dit jaar: `samen verantwoordelijk`.