ERNST AND YOUNG

Ernst & Young Leisure Survey 2002

Minder optimisme in Europese Hospitality & Leisure industrie

ROTTERDAM, 12 SEPTEMBER 2002 Bijna de helft van de ondernemingen in de Hospitality & Leisure industrie ziet de nabije toekomst van de H&L industrie somber tegemoet. Dit leidt ertoe dat geplande investeringen voor de komende drie jaar met zo n 50 procent zijn teruggebracht. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young onder bijna 400 senior managers van Hospitality & Leisure ondernemingen in Europa.

Over de vooruitzichten voor de Hospitality & Leisure (H&L) industrie is bijna de helft van de geïnterviewde managers minder optimistisch dan een jaar geleden. Dit gevoel speelt vooral in de sectoren Accommodation en Travel & Tourism die voor een groot deel afhankelijk zijn van internationale reizigers.

Het verslechterde economische klimaat is in zijn algemeenheid de meest genoemde factor, gevolgd door veranderingen in de vraag- en aanbodpatronen. Het politieke klimaat wordt als derde factor voor het verminderde optimisme genoemd. Dat is verrassend omdat dit in het onderzoek van 2000 nog als minst belangrijk werd genoemd. Bovendien wordt, als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001, de factor terrorisme / veiligheid in toenemende mate erkend als drijfveer voor verandering in het optimisme.

Ondanks het verminderde optimisme is in het afgelopen jaar de omzet van alle sectoren binnen de H&L industrie gestegen. Alleen in Centraal- en Oost-Europa lieten ondernemingen een daling zien. De winstmarges zijn blijven steken op hetzelfde niveau als vorig jaar; een indicatie dat de kosten evenredig zijn gestegen met de groei in omzet.

Zo n 63 procent van de respondenten gaf aan in het afgelopen jaar investeringen te hebben gepleegd en 59 procent verwacht dat het komende jaar ook te doen. Daarentegen is de verwachting bij de ondervraagde ondernemingen dat in de komende drie jaar per onderneming zo n 40 miljoen Euro zal worden geïnvesteerd. Dat is minder dan de helft van het totaal dat vorig jaar werd genoteerd en is een voortzetting van de dalende trend die in 1999 begon toen nog 118 miljoen Euro aan geplande investeringen werden vermeld.

De meeste investeringsprojecten (90 procent) zullen plaatsvinden in de thuismarkt van de ondernemers. Dat de industrie een meer risicomijdend gedrag vertoont, uit zich ook in het feit dat circa 89 procent antwoordde dat investeringen primair gedaan zullen worden in bestaande locaties/accommodaties.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er zich enige verschuiving heeft voorgedaan in de ranglijst van de meest populaire investeringslanden. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven de belangrijkste investeringslanden voor de H&L industrie. Spanje is uit de top 10 gevallen, maar daarentegen is Italië gestegen tot in de top-3. Nederland is één plaats gestegen en behoort nu tot de top-10 investeringslanden op het gebied van H&L in Europa.

De conclusies voor Nederland vallen positief uit. Nederland is weliswaar minder optimistisch over de vooruitzichten van de industrie dan de rest van Europa, maar er lijkt een grotere investeringsbereidheid te zijn. De Nederlandse markt als geheel lijkt bovendien stabieler dan de rest van Europa, ook omdat het aantal annuleringen na 11 september niet drastisch is gestegen.

Noot aan de redactie
Dit is het vierde Ernst & Young onderzoek naar de H&L industrie. Op verzoek zijn ook de gegevens beschikbaar van de voorgaande jaren.

De bevindingen in het onderzoek zijn gebaseerd op de input van 393 senior managers uit heel Europa Dit is een respons van 22 procent van de 1.750 aangeschreven ondernemingen.

Het Engelstalige onderzoek is voor leden van de pers verkrijgbaar via de woordvoerder.