Ingezonden persbericht


Contact:
Marije Stijnen
Marketing Communications
Quantum SSG EMEA
t: 00 44 (1256) 848 707
marije.stijnen@quantum.com

Marije Verdouw
Lubbers & De Jong B.V.
t: 00 31 (0)20 421 05 65

QUANTUM REORGANISEERT TER VERBETERING BEDRIJFSRESULTAAT

Milpitas, Calif., 12 september 2002 -- Quantum Corp., toonaangevend leverancier van producten en diensten voor databeveiliging en opslag van netwerkdata, maakt bekend dat een aantal herstructureringsmaatregelen is genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Als gevolg van de niet eerder vertoonde daling van de verkoop van serversystemen - rechtstreeks gerelateerd aan de verkoop van Quantum opslagsystemen - verbetert Quantum nu de kostenstructuur met het doel tegen het eind van dit boekjaar winstgevend te zijn.

De maatregelen, die in twee fasen in de twee komende kwartalen zullen worden uitgevoerd, omvatten outsourcing van de productie, versterking van de ontwikkelteams en aanpassing van de infrastructuur aan een naar verwachting lager omzetniveau. Als resultaat van de herstructurering verwacht Quantum de pro forma bedrijfskosten, buiten afschrijvingen en kosten die gemoeid zijn met de herstructurering, tegen het eind van het boekjaar in maart 2003, met ongeveer 20 procent te verminderen ten opzichte van de $82 miljoen dat eind juni van dit jaar werd gerapporteerd. Quantum heeft onlangs actie ondernomen om de productlijn te verbreden, die volgens de onderneming zal leiden tot verbetering van de omzet, de bruto marge en de winst.

Fase 1 van de herstructurering heeft zowel invloed op Quantums beide werkdivisies de DLTtape Group en de Storage Solutions Group als op de overkoepelende bedrijfsfuncties. De reorganisatie is van invloed op de vorige week bekend gemaakte overname van Benchmark Storage Innovations en de outsourcing-overeenkomst met Jabil Circuit. Deze fase 1 gaat ten koste van 1100 arbeidsplaatsen; 80 procent daarvan is gerelateerd aan de outsourcing-overeenkomst met Jabil.

Het kosten van de speciale voorzieningen voor de beide fases van de herstructurering belopen circa $100 miljoen, waarvan iets minder dan de helft in contanten. De kosten voor fase 1 belopen naar verwachting circa $ 60 tot $75 miljoen, voor het merendeel afschrijving van goodwill, en zullen worden opgevoerd in de resultaten van het tweede kwartaal. De kosten van fase 2 zullen in de komende 90 dagen bekend worden, en zullen worden opgenomen in de resultaten van het derde kwartaal.

De voorziening van $40 tot $50 miljoen in kasgeld zal grotendeels worden teniet gedaan door twee bronnen van inkomsten: $11 miljoen voor de verkoop van Quantum Technology Ventures en ongeveer $30 miljoen voor de verkoop van Quantums productiefaciliteit en voorraden aan Jabil, die Jabil zal aanwenden om tape drives en tape automation producten te fabriceren in Penang.

"Quantum heeft onlangs de meest agressieve serie productaankondigingen in haar geschiedenis afgesloten, waarmee we een aantal belangrijke OEM-overeenkomsten hebben binnen gehaald," zei Rick Belluzzo, CEO van Quantum. "Daarmee, en met de aankoop van Benchmark, is Quantum nu zeer wel in staat zijn rol als leider in de markt voor databeveiliging te versterken. Niettemin maken de huidige marktomstandigheden en kostenstructuur de nu aangekondigde herstructurering onvermijdelijk.

Quantum
Quantum Corporation (NYSE:DSS) is sinds 1980 uitgegroeid tot een vooraanstaand leverancier van data protection en network storage systemen voor zakelijke gebruikers. Quantum is de grootste leverancier van tape drives ter wereld en de DLTtape technologie is de de facto standaard voor opslag, archivering en oproepen van cruciale bedrijfsgegevens. Quantum is de grootste leverancier van DLTtape-automatiseringssystemen, DLTtape-drives, Super DLTtape-drives en Snap Server-producten (voor netwerkopslagsystemen in werkgroepen). In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2002 behaalde Quantum een omzet van circa 1,1 miljard dollar.

###