Gemeente Breda

12-09-2002

Krediet van 922.000 voor afronding ontwerp Westflank Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een planontwikkelings- en voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van 922.000 voor de afronding van het ontwerp Westflank. Met dit krediet is het mogelijk om een afgerond definitief ontwerp te maken om het water terug te brengen in de stad. Volgens planning is een concept definitief ontwerp Westflank eind van dit jaar gereed. In het programakkoord 2002 2006 is afgesproken dat voor het project een bedrag van maximaal 29.500.000 inclusief voor-bereidingskosten beschikbaar is.

Aanpassingen
Om binnen het maximumbedrag van 29.500.000 te blijven, zijn in het definitief ontwerp aanpassingen nodig ten opzichte van het voorlopig ontwerp. Met innovatieve ideeën is het mogelijk om ongeveer 6.500.000 te bezuinigen. Het meest in het oog springende verschil is het omhoog brengen van het water op de Markendaalseweg (en het Seeligterrein) met ongeveer 1,40 meter. Het hoofdriool onder de Markendaalseweg hoeft dan niet verplaatst te worden. Het loopt dan op een aantal plaatsen onder het water. Verder zijn er kostenbesparingen mogelijk bij de bruggen, technische vereenvoudigingen nabij het pand op de Trapkes en het gemaal, andere uitvoeringstechnieken voor de sloop van de Havengarage en de aanleg van de kades.

Zichtbaar
Het verhoogd aanleggen van het water op de Markendaalseweg maakt het water beter zichtbaar. Weliswaar is er dan geen sprake meer van een stromende rivier, maar er zal wel stroming zijn om een gezond watermilieu te scheppen.
Het water op de Markendaalseweg maakt deel uit van de over enkele jaren te vernieuwen stedenbouwkundige omgeving van de Markendaalseweg tussen de Baronesgarage en de Karnemelkstraat.

Onderzoek
Het concept definitief ontwerp vergt nog het nodige onderzoek om risicos uit te sluiten. Onder meer gaat het dan om vervolgonderzoek voor water op niveau Markendaalseweg, de uitvoeringstechnieken voor de sloop van de Havengarage en de aanleg van de kades, bodemonderzoek onder de Havengarage, landmeetkundig onderzoek, onderzoek verlaging van het gemaalgebouw en fondswerving.

Breda, 11 september 2002