RAAD V. STRAFRECHTSTOEPASSING

Uitspraak beroepscommissie inzake Volkert van der G.

De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft op een beroep van Volkert van der G. geoordeeld dat het permanent cameratoezicht dat op hem werd uitgeoefend, rechtmatig is geweest. Dit cameratoezicht is gebaseerd op een nieuwe regeling, die op 5 juli 2002 van kracht werd.

De beroepscommissie is van oordeel dat de nieuwe regeling voldoende basis heeft in de geldende wetgeving over het gevangeniswezen en niet in strijd is met het in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens neergelegde recht op de persoonlijke levenssfeer.

De voorwaarde die de nieuwe regeling kent, namelijk dat bij schade aan de gezondheid van de gedetineerde 'grote maatschappelijke onrust' zou kunnen ontstaan, geeft - naar het oordeel van de commissie- voldoende houvast.

Bij het geven van een bevel op deze grond hoeft anders dan namens de gedetineerde was aangevoerd geen arts te worden ingeschakeld. De regeling eist dat namelijk niet, maar de beroepscommissie wijst wel op de wenselijkheid van medisch toezicht.

Namens de gedetineerde was eveneens aangevoerd dat geen belangenafweging had plaatsgevonden bij het nemen van de beslissing tot (verlenging van het) cameratoezicht. De commissie is van oordeel dat een dergelijke belangenafweging heeft plaatsgevonden en meent dat niet gezegd kan worden dat in dit geval het cameratoezicht ondoelmatig is.

Tot slot vindt de commissie dat cameratoezicht weliswaar een aanzienlijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de gedetineerde betekent, maar dat dit zijn behandeling nog niet onmenselijk of vernederend maakt.

De uitspraken zijn te verkrijgen bij het secretariaat van de RSJ, tel.nr 070 -361 93 00 en bij het Ministerie van Justitie.

Voor informatie:
Raad voor Strafrechtstoepassing
Mr. P.H.Cremers
Postbus 30137
2500 GC Den Haag
tel.nr 070-3619300
fax nr 070- 3619310

12 sep 02 10:27