Persbericht

Ondertekening convenant energie en milieu

Donderdag 12 september zal Albert Abee, voorzitter van de Bestuurlijke Commissie Vrijetijd, het convenant 'energie- en milieubesparing' van de zwembaden in de Drechtsteden ondertekenen.
De ondertekening van dit convenant sluit aan bij het landelijke convenant energie en milieu voor zwembaden, sporthallen en ijsbanen.

Aanleiding voor dit landelijk convenant is het onderzoek van De Nederlandse onderneming voor energie en milieu (NOVEM) naar het energiebesparings- en waterbesparingspotentieel van zwembaden. Daaruit is gebleken dat accommodaties met minder energie kunnen en milieuvervuiling terug kunnen dringen. Daarom hebben de brancheorganisaties van zwembaden, grote sporthallen en kunstijsbanen afgesproken tot 2010 te gaan werken aan de verbetering van energie en milieuzorg.

Het convenant is een intentieverklaring van de deelnemende zwembaden in de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido Ambacht) om te komen tot een meer verantwoord gebruik van energie en een schoner milieu. Het convenant is een inspanningsverplichting van de toetredende accommodaties waarbij zij vrijwillig het doel om verantwoord om te gaan met energie na zullen streven. Het Nederlands Instituut voor Lokale Sport -en Recreatie en de NOVEM heeft hierbij een stimulerende rol.

De Bestuurlijke Commissie Vrijetijd van de Drechtsteden, die in 1996 is opgericht, heeft zichzelf de volgende drie doelen gesteld: het verbeteren van de toeristisch- recreatieve infrastructuur; de versterking en de afstemming van de culturele voorzieningen, activiteiten en evenementen; het streven naar de samenwerkingsverbanden op het gebied van sport, recreatie, toerisme en cultuur.

De ondertekening van het convenant vindt plaats tijdens de introductiedag Bestuurlijke Commissie Vrijetijd van 12 september. De Bestuurlijke Commissie is sinds maart jl. nieuw van samenstelling. Tijdens deze dag wordt de stand van zaken met betrekking tot lopende projecten, in de vorm van een excursiedag, gepresenteerd.

Dordrecht, 10 september 2002