Gemeente Papendrecht

12 september 2002

Spreekuur wethouders van start
De wethouders van de gemeente Papendrecht starten dinsdag 10 september met een wekelijks spreekuur. Iedere dinsdag houdt burgemeester De Bruin al van 16.00 tot 17.00 uur spreekuur. Nu kan op dezelfde tijden dus ook een afspraak worden gemaakt (via mw. Stuij van den Herik, tel. 078-6418350) om met de wethouders te spreken over zaken die hun portefeuille betreffen.

De portefeuilleverdeling is als volgt.
Burgemeester C.J.M. de Bruin: Openbare orde en veiligheid, Algemeen bestuur en communicatie, Regionale samenwerking.
Wethouder A. Stremler: Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu, afvalinzameling
Wethouder A. Vogel: Economische zaken, Onderwijs, Sociale Zaken en werkgelegenheid.
Wethouder drs. F.G. de Jong: Financiën, Personeel en organisatie, Verkeer en ruimtelijk beheer, Cultuur, sport en recreatie.

Zondag 22 september: autovrije dag
Zondag 22 september besteden verschillende gemeenten in Nederland aandacht aan de autovrije dag. Themas die op die dag centraal staan, onder meer het bevorderen van een gezonder en veiliger (leef)milieu, kunnen zich ook verheugen in de aandacht van de gemeente Papendrecht. De gemeente roept daarom hierbij alle inwoners op die dag hun motorvoertuig vrijwillig te laten staan. Vanwege dit vrijwillige karakter, worden zondag 22 september geen wegen afgesloten in de gemeente Papendrecht. Hoewel de gemeente Papendrecht afziet van actieve deelname aan de autovrije dag, worden lokale initiatieven van vrijwilligers of organisaties m.b.t. de autovrije dag positief benaderd.
Meer informatie over de autovrije dag is verkrijgbaar via www.autovrijedag.nl of tel. 020-5507407.

Noodhuisvesting De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg 5 Door het toenemende aantal leerlingen en het daarmee gepaard gaande ruimtegebrek diende de Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard een aanvraag in voor een bouwvergunning voor tijdelijke noodhuisvesting. Het gaat hierbij om noodhuisvesting in vier lokalen bij het schoolgebouw aan de Burgemeester Keijzerweg 5 voor een periode van maximaal twee jaar. Het college van B & W heeft besloten de bouwvergunning voor deze noodlokalen te verlenen.

Kadernota Kinderopvang
In de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 10 september is de Kadernota Kinderopvang vastgesteld. Deze kadernota is een nadere uitwerking van de Welzijnsvisie die in 2001 is vastgesteld. Het is de bedoeling dat voor alle beleidsterreinen een kadernota wordt opgesteld. In de gemeenteraadsvergadering van november wordt de kadernota kinderopvang ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
In de Kadernota Kinderopvang wordt met name ingegaan op de stand van zaken in de sector kinderopvang en de nieuwe ontwikkelingen die zich binnen deze sector voordoen. Een belangrijke conclusie is dat het aantal kinderen dat in Papendrecht gebruik maakt van kinderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang) boven de landelijke cijfers ligt.
De belangrijkste ontwikkeling, waarop uitgebreid is ingegaan in de kadernota, is de invoering van de Wet Basisvoorziening Kinderopvang per 1-1-2004. Het doel van deze wet is de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren te verbeteren en om een pedagogisch verantwoorde omgeving te bieden. De gemeente krijgt een voorwaardenscheppende en regisserende rol. Binnen de sector kinderopvang moet de markt zijn werk gaan doen en wordt de vraag van ouders/verzorgers bepalend. De wet moet nog op een groot aantal punten concreet worden ingevuld en uitgewerkt. Door het ontbreken van de nadere uitwerking van de Wet Basisvoorziening Kinderopvang is het op dit moment niet mogelijk het toekomstig gemeentelijk beleid te formuleren. In de kadernota wordt dan ook alleen de richting aangegeven die het toekomstig beleid op zou kunnen gaan.
Noot voor de pers: voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met H. Langerak (tel. 6418239).

Papendrecht onderschrijft regionale samenwerking Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Het college van Papendrecht heeft in een reactie op de nota van de stuurgroep Alblasserwaard en Vijfheerenlanden aangegeven, de oprichting van een bestuur (in welke vorm dan ook) voor de subregio van harte te ondersteunen. Gelet op de positie van Papendrecht in de Alblasserwaard wil het college ook graag betrokken blijven bij de verdere ontwikkelingen rondom de bestuurlijke vormgeving. Daarnaast wil het college in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij (strategische) aangelegenheden en ontwikkelingen, die een rechtstreeks Papendrechts belang kennen. Voor Papendrecht blijven echter De Drechtsteden het regionale samenwerkingsverband waar voor de gemeente het zwaartepunt ligt.