KLM

02/050
KLM Persverklaring

KLM VERWIJST LOONEIS GWK'S NAAR CAO-OVERLEG

AMSTELVEEN 12 september, 2002 - KLM en vertegenwoordigers van de vakbonden CNV, FNV, VHKP, NVLT, en de Unie hebben over de uitwerking van de conclusies uit het onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van de KLM-grondwerktuigkundigen geen overeenstemming bereikt.

KLM is bijzonder teleurgesteld over dit eindresultaat, temeer omdat de luchtvaartmaatschappij diverse voorstellen heeft gedaan die in belangrijke mate recht doen aan de wens van deze specifieke groep medewerkers. Uitgangspunt van de discussie was tot overeenstemming te komen op basis van neutrale kosten, geen negatieve uitstraling op de overige medewerkers en een geleidelijke invoering van gemaakte afspraken. Het inwilligen van een salariseis die leidt tot verhoging van kosten brengt de KLM in een niet verdedigbare positie ten opzichte van de overige medewerkers.

Vorige week donderdag gingen de partijen uiteen om het studeren in eigen tijd voor het behouden van specifieke technische bevoegdheden, ter compensatie van een beter carrière- en salarisperspectief, nader uit te werken. Aangezien de vakbonden vandaag hebben aangegeven dat dit niet langer bespreekbaar is, is de conclusie gerechtvaardigd dat hier sprake is van een salariseis die niet voldoet aan de toetsingscriteria waaronder neutrale kosten.

Op basis van de nu voorliggende voorstellen kan KLM niet anders dan de conclusie trekken dat de vakbonden onderling geen éénduidig standpunt innemen. Niet alleen verschillen zij van mening over de hoogte van het toe te kennen salaris, maar is er bovendien sprake van een salariseis die niet beantwoordt aan de uitgangscriteria die ondermeer de toekomstige werkgelegenheid veilig moeten stellen.

KLM ziet zich thans gedwongen het overleg door te verwijzen naar de CAO-onderhandelingen die op 20 september 2002 beginnen.

AMS/DR/HB

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com