HEINEKEN NV

Ruys geeft startsein tapinnovatie David

HEINEKEN VOORZITTER RVB GEEFT STARTSEIN TAPINNOVATIE DAVID

De heer A. Ruys, voorzitter van de Raad van Bestuur van Heineken NV, geeft na afloop van de presentatie van de halfjaarcijfers op 12 september 2002 te Amsterdam, het startschot voor de landelijke introductie van het innovatieve tapsysteem David. David is het eerste systeem ter wereld dat perfect tapbier garandeert in horecagelegenheden met een lage bieromzet. Bij vijf glazen bier per dag is installatie van het David tapsysteem al de moeite waard. Het systeem is bovendien gebruiksvriendelijk, gemakkelijk in het onderhoud en kent geen tapverlies. Bierleidingen hoeven met David niet meer te worden gereinigd en het tapsysteem is zuinig met koolzuur en energie.

Waarom David? Het innovatieve tapsysteem is de oplossing voor veel specialiteiten restaurants, cateringbedrijven, sportkantines en bedrijfscafe's. Daar waar tot nu toe vaak flesjes bier geserveerd werden, kan men met David een vers getapt biertje van topkwaliteit aanbieden.

Slim David is met zijn 20 liter fusten (ongeveer 100 glazen) een kleine, slimme speler tussen de 'Goliathfusten' (30 en 50 liter). Het systeem is klein, maar oogt als een traditioneel tapsysteem. Heineken heeft met David een slimme en doeltreffende manier gevonden om de kwaliteit van tapbier te garanderen in horecagelegenheden waar de omzetsnelheid van bier niet zo hoog is. Het bier blijft dankzij het unieke koelsysteem 21 dagen, na aanslaan, in topconditie. Het is hiermee de ideale oplossing voor horecagelegenheden waar tapbier van kwaliteit, door een lagere omzet, tot nu toe onmogelijk was.

Snel, makkelijk, kostenbesparend De kleine 20 liter vaten zijn goed hanteerbaar, makkelijk te plaatsen en nemen door hun geringe omvang weinig ruimte in beslag onder de bar. Het installeren van een nieuw fust duurt minder dan 1 minuut. De bierleiding, in de vorm van een verwisselbaar slangetje, zit al aan het fust vast. Deze schuift men door de tapzuil naar boven en wordt vervolgens vast geklikt. Reinigen van bierleidingen, de bijkomende kosten en tijd behoren met de komst van de verwisselbare leiding tot het verleden. Er is met David geen sprake meer van tapverlies door een automatische afstelling van de koolzuurdruk en een constante koeling in het hele systeem.

Exclusief en internationaal Het innovatieve systeem is in Nederland via Heineken Brouwerijen voor de merken Heineken, Amstel en Brand verkrijgbaar. David werd eerder succesvol geïntroduceerd in onder meer Griekenland, Italië, Hongarije en Zwitserland.

David Achtergrondinformatie:

De tapbierinstallatie in historisch perspectief De allereerste Heineken fusten werden van hout gemaakt. De koeling geschiedde door ijs dat 's winters uit rivieren werd gehakt en vervolgens opgeslagen in ijskelders. De brouwerij zorgde voor de distributie. Later, vanaf 1900, werd het ijs industrieel vervaardigd. Na de Tweede Wereldoorlog schakelde de brouwerij over naar aluminium fusten. Met de komst van deze fusten ging men ook over op elektrische koeling. Het aansluiten van zowel de houten als de aluminium fusten was niet eenvoudig. De kroegbaas moest met een ferme mep een standpijp in het fust slaan. Dat vereiste groot vakmanschap, want als mis werd geslagen, spoot het bier alle kanten uit. Toen in 1970 het roestvrijstalen 50 liter fust op de markt kwam, introduceerde de brouwerij de vaste tapstang. Daarbij worden de bier- en koolzuurleiding met een eenvoudige fustaansluiting aan de tapinstallatie verbonden. Deze vaste tapstang wordt ook gebruikt bij de roestvrijstalen 30 liter fusten die iets later op de markt kwamen. Bij het David systeem is de recyclebare bierleiding tussen fust en tap aan het fust mee verpakt. Het bedieningsgemak en de houdbaarheid zijn met David nog verder verbeterd.

Heineken N.V.

12 sep 02 15:57