Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 12 september 2002

Minister Vogels werkt aan Vinnig Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking Mieke Vogels, deelt de bezorgdheid van de wereldgezondheidsorganisatie over het stijgend aantal mannen en vrouwen die kampen met overgewicht.

Overgewicht, zo heeft de minister altijd al beklemtoond, brengt serieuze gezondheidsrisico's met zich mee.

In eerste instantie is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar lichaam. Een gezonde levensstijl kan al veel verhelpen. Veel groenten en fruit op het menu; het vermijden van te veel vetten en suikers en regelmatig bewegen zijn enkele aanraders van de minister van Gezondheid. Tips die de minister al een paar keer heeft vermeld in haar communicatie.

De minister is het eens met de analyse van professor Luc Van Gaal (UIA) dat ook het beleid extra impulsen moet geven om die boodschap te doen overkomen.

Ervaring leert echter dat ontradende boodschappen niet altijd leiden tot effectieve resultaten op het terrein. Er zijn in het verleden al heel wat budgettaire middelen voor dergelijke boodschappen uitgetrokken. De waarschuwing dat bepaalde gewoonten ongezond zijn, overtuigt niet. Ook de positieve boodschap om gezonder te leven, blijkt niet altijd aan te slaan.
Vandaar dat minister Vogels een andere weg heeft ingeslagen. Met de campagne 'Ik ben wie ik ben, dat mag gezien worden' werd de eigenwaarde versterkt van iedereen. Veel vrouwen en mannen die een perfect gewicht hebben, voelen zich door omgeving en samenleving onder druk gezet om toch maar te vermageren. Of iets te doen aan hun buik, billen of borsten. Anderen geven dan weer 'de strijd op' en laten zich gaan omdat het toch hopeloos is.

Je goed voelen in je vel, was de boodschap van de campagne. De minister verwerpt met klem de kritiek dat ze overgewicht heeft gepromoot, zoals onterecht werd gesteld door professor Luc van Gaal.

De minister heeft heel wat positieve reacties gekregen op de campagne. Van 'gewone' mannen en vrouwen, tot meisjes met eetstoornissen en organisaties en verenigingen die het hoog tijd vonden dat de minister die toon zette.

In het verlengde van de campagne werden een aantal andere actieprogramma's opgezet.

Eén ervan zal lopen in het voorjaar van 2003 en waarbij het accent wordt gelegd op gezonde voeding en bewegen. Dit in het algemeen streven van minister Vogels om de levenskwaliteit te verhogen. Bedoeling is om heel Vlaanderen warm te maken voor een gezondere en actievere levensstijl. Onder het voorlopig motto 'Vinnig Vlaanderen' wordt er een breed en toegankelijk actieprogramma opgesteld. De vele tientallen organisaties die in Vlaanderen bezig zijn met sport, bewegen, gezondheid en vorming zullen uitgenodigd en betrokken worden bij dit project. Van bijvoorbeeld het Bloso over de Gezinsbond tot de Vlaamse Wandel- en Jogging Liga. Ook rond 'ouderen en bewegen' komt er nog een specifiek programma. Het project wordt in opdracht van het kabinet Vogels verder uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor de Gezondheidspromotie (VIG).
Ook het project rond 'eetstoornissen' wordt verlengd. Bedoeling is om preventiestrategieën te ontwikkelen voor huisartsen en CLB's om eetstoornissen (zowel anorexie als dwangmatig eten) vroeger op te sporen en beter te behandelen.

De minister heeft eerder aangekondigd dat ze zoveel mogelijk gezoete frisdranken uit de scholen wil. Ze heeft al een eerste overleg gehad met de ouderverenigingen, de scholierenkoepel en de Gezinsbond om dit idee ook praktisch te realiseren op het terrein.

Het kabinet van de federale collega van Volksgezondheid Jef Tavernier werkt ook aan een project rond gezonde voeding. Dit wordt in de komende maanden samen mee uitgewerkt met minister Vogels.

Ondertussen blijft het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) in opdracht van de minister verder werken aan creatieve voorstellen om overgewicht daadwerkelijk aan te pakken.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be