Gemeente Smallingerland

MER Eurofrys, Freetime & Funcenter Drachten Noord (12-09-2002)

In het gebied Burmaniapark Vrijburgh, aan de noordzijde van Drachten, zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Een groot deel van dit gebied wordt ontwikkeld als nieuwe woonlocatie, daarnaast zijn er woon- en werkeenheden gepland en is ruimte gereserveerd voor grootschalige detailhandel. Voor de noordelijk hoek, direct gelegen naast de N31 (Wâldwei) is een initiatief voor een thematische centrum op het gebied van vrije tijd: Eurofrys, Freetime en Funcenter Drachten Noord. Dit project bestaat uit de ontwikkeling en realisatie van een themacentrum, bestaande uit toeristische en recreatieve voorzieningen, detailhandel en overige voorzieningen, inclusief de daarbij behorende groenvoorzieningen, infrastructuur en parkeerfaciliteiten. Om dit te kunnen realiseren is een milieueffectrapportage (MER) nodig. Deze rapportage is noodzakelijk omdat in het Besluit MER is bepaald dat voor de realisatie van voorzieningen met een jaarlijks bezoekersaantal van meer dan 500.000 mensen een dergelijke procedure gevolgd moet worden. Voor Eurofrys wordt een bezoekersaantal van 1 miljoen mensen per jaar verwacht.

Voor de MER is nu een startnotitie gemaakt. Die is in de gemeenteraadsvergadering van 3 september 2002 vastgesteld. De startnotitie ligt nu voor iedereen ter inzage. Insprekers kunnen in hun reactie aangeven welke onderwerpen in de uiteindelijke milieueffectrapportage aan de orde moeten komen. De gemeente zorgt er voor dat de wettelijke adviseurs (waaronder de Commissie voor de Milieueffectrapportage, kortweg Cmer) op de hoogte zijn. De genoemde Cmer geeft advies in de vorm van conceptrichtlijnen. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de richtlijnen aan de hand van deze adviezen en de inspraakreacties vast. Dan wordt aangegeven welke informatie de milieueffectrapportage moet bieden en welke milieuaspecten uitgewerkt moeten worden.

De startnotitie ligt vanaf 16 september tot en met 14 oktober 2002 ter inzage bij de publieksbalie in de hal van het gemeentehuis. Schriftelijke reacties kunt u tot en met 14 oktober richten aan:

Gemeente Smallingerland
College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 10000
9200 HA Drachten