GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 september 2002 17:26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
KPMG toont aan: Fiscale groenregeling is zeer effectief. Wat vindt het Kabinet?

(12 september 2002)

Kamervraag
Vragen van de leden Vendrik, Duyvendak en Van den Brand (allen GroenLinks) aan de minister van Landbouw, de staatssecretaris van Vrom en de staatssecretaris van Financiën over de fiscale groenregeling


1. Heeft u kennisgenomen van het KPMG/CE-rapport over de fiscale groenregeling ('Duurzame Winst! De milieuwinst van de Groenregeling inzichtelijk gemaakt')


2. Deelt u de conclusie van het onderzoek dat er met de bestaande Groenregeling een duidelijke economische, maatschappelijke, technologische en milieuwinst wordt gerealiseerd?


3. Vindt het kabinet dat de bestaande Groenregeling een succesvol voorbeeld is van publiek-private samenwerking?

4. Bent u het met de fractie van GroenLinks eens, dat het feit dat elke euro die de overheid investeert via de Groenregeling 40 euro aan investeringen in groenprojecten oplevert, betekent dat dit een zeer effciënte inzet van de 'milieu-euro' is?

5. Kan het kabinet aangeven wat de te verwachte effecten zijn van de afschaffing van de heffingskorting van 1,3 procent? Met hoeveel zal het ingelegd vermogen verminderen en welk effect heeft dit op de verschillende milieuthema's?

6. Hoe moet de beperking van het groenbeleggen gezien worden in relatie tot de uitspraak van staatssecretaris van Geel om het milieubeleid te intensiveren om alsnog de Nederlandse Kyoto-doelstelling te realiseren?

7. Bent u bereid om op basis van de uitkomsten van het KPMG/CE-rapport de maatregel van het Strategisch akkoord om het fiscale voordeel voor Groen Beleggen te beperken, te heroverwegen? Zo ja, wilt u de Kamer voor de behandeling van de EZ-begroting over de uitkomsten hiervan inlichten?

8. Kan het kabinet aangeven in hoeverre zij meent dat er sprake is van overstimulering van groen beleggen en free-ridersgedrag?

9. Hoe denkt het kabinet over de suggestie gedaan door de gezamenlijke groenfondsen om in plaats van het afschaffen van de heffingskorting een budgettaire besparing te realiseren door verdonkergroening van de regeling (aanscherping van de regels voor het toelaten van projecten)?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -