VVD

Nieuws

12 sep 2002 - '16 mei Groep' wil meer openheid in de politiek

Het debat moet terug in de politiek. Er moet meer openheid komen. De politiek en de besluitvorming moeten naar de kiezers toe.

Over belangrijke onderwerpen als Europa, veiligheid op straat, het financiële kader. Politieke partijen moeten daartoe de politieke discussie stimuleren. De VVD moet daarbij als brede volkspartij het voortouw nemen. De Tweede Kamer verkiezingen hebben laten zien dat de kiezer meer openheid in de politiek wil. Eén dag na de verkiezingen heeft daarom een groep VVD-ers het initiatief genomen om de inhoudelijke politieke discussie te stimuleren. De ontwikkelingen in de maatschappij en in de wereld maken het noodzakelijk een debat te voeren tussen, maar ook binnen de politieke partijen. Als eerste thema zal de zogeheten '16 mei groep' op 19 oktober aanstaande binnen de VVD een discussie organiseren over de toekomst van de Europese Unie.

De '16 mei Groep' vindt dat het signaal van de kiezer opgepakt moet worden. De politiek moet weer over inhoud gaan. De kiezer moet iets te kiezen hebben. Een open, inhoudelijke discussie zal een einde maken aan de achterkamertjespolitiek en de regentenmentaliteit, waar veel kiezers tegen geprotesteerd hebben. Op korte termijn staan al belangrijke thema's op het spel: : de toekomst van Nederland in Europa, het asielbeleid, de veiligheid van de burgers, criminaliteit, het financieel-economisch beleid, het milieubeleid. Deze thema's zijn te belangrijk om aan een groep technocraten over te laten. De inhoudelijke discussie moet eerst binnen de politieke partijen plaats hebben en vervolgens tussen de verschillende partijen. Dan heeft de kiezer weer echt iets te kiezen. De '16 mei groep' wil daarom eerst aandacht geven aan de inhoudelijke discussie binnen de VVD. Zij wenst een open, informele discussie, waarbij uitwisseling van liberale gedachten tussen leden van de partij primair is. Eenieder kan daarbij zijn inbreng hebben. Ook deskundigen van buiten de VVD.

De ruimte voor een brede discussie komt het beste tot zijn recht als deze niet binnen de formele kaders van de partij geschiedt. De discussies van de '16 mei groep' beginnen met het verzamelen van zowel de meningen van gewone leden, van politici op persoonlijke titel als van deskundigen op dit beleidsterrein. Een uitvoerige gedachtewisseling daarover zal er vervolgens toe bijdragen dat daarna binnen de officiële partijstructuur een goed beargumenteerd standpunt genomen kan worden. Bottom up en niet top down!

Als eerste onderwerp staat op 19 oktober a.s. de toekomst van de Europese Unie op de agenda. De toekomst van een klein land als Nederland is sterk afhankelijk van een goed functionerend Europa. Hierover zullen in december verstrekkende besluiten vallen. Een discussie daarover kan niet achterwege blijven, zoals dit bij de invoering van de euro het geval was. De burger moet weer aansluiting krijgen bij de politieke besluitvorming, anders zal het aantal proteststemmers nog verder groeien.

Meer informatie over deze bijeenkomst vindt u in de agenda op www.vvd.nl

De Kerngroep die zich de '16 mei Groep' noemt bestaat uit de volgende leden, in alfabetische volgorde geplaatst: Chris Baljé jr, Thomas Berghuys, Guus Berkhout, Ankie Broekers, Heleen Dupuis, Sander van der Eijk, Feike van Kammen, Paul Luijten, Uri Rosenthal, Patrick van Schie, Paul Tirion, Sammy van Tuyll, Jeroen de Veth en Toetie Vorenkamp.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Groep16mei@hotmail.com Sammy van Tuyll: telefoon 06 22 605 106 Paul Tirion: telefoon 06 53 975 402