Ingezonden persbericht


Productie en verpakking op één locatie

Groei noopt tot concentratie kindervoeding in Beilen

Friesland Coberco Dairy Foods heeft het voornemen om de productie en de verpakking van kindervoeding (poeder) in Nederland te concentreren in Beilen. De locatie in Beilen wordt daarmee voor Friesland Coberco de specialist in productie en verpakking van kindervoeding. De specialisatie op één locatie is noodzakelijk om aan de groeiende vraag naar kindervoeding te kunnen voldoen. Het verplaatsen van productie en verpakking van kindervoeding naar Beilen betekent dat de productie van kindervoeding in Leeuwarden en Bedum verdwijnt en dat de verpakkingslocatie in Rijssen wordt gesloten. Het sociaal plan van Friesland Coberco is van toepassing.

De productie en verpakking van kindervoeding in Nederland vindt nu nog plaats op vier locaties van Friesland Coberco Dairy Foods: Leeuwarden, Bedum, Beilen en Rijssen. Het is het voornemen de productie van kindervoeding in Leeuwarden en Bedum geleidelijk over te brengen naar de fabriek in Beilen. Dit proces moet eind 2004 zijn afgerond. Daarnaast zal de verpakkingslocatie in Rijssen eind 2003 worden gesloten. Het verpakken wordt dan eveneens verplaatst naar Beilen. Op de locatie in Leeuwarden vervallen hierdoor circa 70 arbeidsplaatsen en door de sluiting van Rijssen vervallen ongeveer 60 arbeidsplaatsen. In Beilen komen er in totaal 60 arbeidsplaatsen bij. In Bedum wordt de vrijkomende capaciteit de komende jaren gebruikt voor de groei van de productie van weiproducten van Borculo Domo Ingredients. Of en hoe de poedercapaciteit in Leeuwarden wordt aangewend voor andere producties, wordt begin 2004 duidelijk.

Voor medewerkers die door de voorgestelde veranderingen hun functie verliezen, is het sociaal plan van Friesland Coberco van toepassing. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om medewerkers te herplaatsen. De Centrale Ondernemingsraad van Friesland Coberco is om advies gevraagd.

Groei
De belangrijkste reden om productie en verpakking van kindervoeding in Nederland op één locatie te concentreren is de groeiende vraag. Friesland Coberco is een belangrijke internationale speler op de markt voor kindervoeding met merken als Frisomel en Frisogrow. Om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen en de positie op de markt nog verder te versterken, moet bestaande productie- en verpakkingscapaciteit efficiënter worden benut. Dat kan door niet alleen de productie van kindervoeding op één locatie te concentreren, maar ook de verpakking op diezelfde locatie onder te brengen. Het productie- en logistieke proces wordt daarmee aanmerkelijk eenvoudiger. De steeds stringenter wordende kwaliteitseisen maken concentratie evenzeer noodzakelijk. Om aan de kwaliteitseisen te blijven voldoen, moet er continu worden geïnvesteerd. Concentratie van kindervoeding op één locatie voorkomt dat er op meerdere locaties moet worden geïnvesteerd.