Beers Bedrijfsauto

Scania STAX - concept Torpedomodel voor de toekomst
---

11/09/2002
Scania STAX concept Torpedomodel In Scania's conceptstudie naar de torpedomodellen van de toekomst gaan traditie en nieuwe denkwijzen hand in hand. Het concept wordt in september 2002 op de IAA aan het publiek getoond. Op deze manier wil Scania peilen hoeveel belangstelling truckers hebben voor een geavanceerde styling, die niet alleen voor een fraai uiterlijk zorgt, maar ook het imago van de auto en zijn eigenaar versterkt. Ook wil Scania graag weten in hoeverre de markt geïnteresseerd is in de functionele voordelen die een torpedomodel biedt.
Anders gezegd: zullen de vervoerders in de toekomst bereid zijn om nuttige laadruimte op te offeren in ruil voor een fraai uiterlijk en superieur comfort voor de chauffeur?

"De manier van werken van Ola Pihlgren en zijn projectteam is indrukwekkend en ik ben zeer verheugd over wat ik hier, op de IAA, kan laten zien," vertelt Kristofer Hansén, MFA en hoofd van Scania's stylingafdeling. "Wij zijn heel benieuwd naar de reacties, die een belangrijke rol zullen spelen bij een aantal belangrijke besluiten op productontwikkelingsgebied. Als we alvast een paar generaties vooruit kijken, dan is dit hoe een Scania T model er over 10 tot 15 jaar uit zou kunnen zien.

Het uittesten van concepten en ideeën zoals dit torpedoconcept is voor ons een nieuwe manier van werken. Het zal een belangrijk onderdeel zijn van onze werkzaamheden voor de toekomstige generaties Scania auto's," aldus Kristofer Hansén.

Scania STAX (klik voor grotere foto) Torpedo- of frontstuurmodel? Scania's Torpedomodel wordt in zowel Europa als Latijns-Amerika geproduceerd. Ondanks het relatief kleine verkoopvolume in Europa is dit model een belangrijk onderdeel van de identiteit van zowel Scania als haar klanten. De frontstuurmodellen domineren al tientallen jaren de Europese markt, vrijwel uitsluitend als gevolg van de maximum voertuiglengte die de wet voorschrijft. Desondanks vindt het grote publiek nog steeds dat een "echte" vrachtauto er één met een motorkap is.

Een Torpedomodel is tegenwoordig een zeldzame verschijning op de wegen en straalt daarom kracht, status en prestige uit. Het geeft bijvoorbeeld aan dat de chauffeur zo'n zware lading vervoert dat hij de volledige voertuiglengte niet hoeft te benutten. Maar ook dat de vervoerder zoveel geld, ervaring of zorg voor zijn chauffeurs heeft dat hij hen de vlakke vloer en het superieure comfort wil bieden die alleen mogelijk zijn wanneer de chauffeur achter de motor zit.

100 jaar ervaring
Maar hoe moet Scania aan de 100 jaar ervaring die zij met het bouwen van torpedomodellen heeft nog eens 100 jaar toevoegen? Wanneer de Torpedo deel moet blijven vormen van Scania's modellenserie, moet zijn rol als "imagodrager" niet worden onderschat.

Scania heeft enkele van haar industriële ontwerpers gevraagd om een conceptstudie uit te voeren waarbij 2 tot 3 voertuiggeneraties vooruit wordt gekeken en het Torpedomodel als uitgangspunt wordt genomen. Projectmanager Ola Pihlgren en zijn team begonnen met het onderzoeken van de visuele aspecten en verzamelden abstract en concreet visueel materiaal, waarover vervolgens uitgebreid gesproken werd. Hoe zou een toekomstig T model er uit kunnen zien, even los van de geldende lengterestricties, met behoud van het zorgvuldig opgebouwde Scania imago?

"Net als voor andere disciplines kunnen industriële ontwerpers alleen vooruitgang boeken en met innovaties komen wanneer er voortdurend onderzoek en ontwikkeling plaatsvindt. Er is altijd kans dat er op stagnatie optreedt, tenzij je jezelf van tijd tot tijd toestaat om helemaal opnieuw te beginnen, met een compleet nieuwe visie en een leeg vel papier.

En dat is precies wat wij in de zomer van vorig jaar besloten te doen, met een klein team van jonge stylisten en studenten van de universiteit. Het team kreeg de vrije hand en moest het project binnen een paar maanden afronden.

"In het begin richtten we ons niet op specifieke voertuigen of kenmerken, maar op associaties en gevoelens. Bijvoorbeeld: aan wat voor soort boot doet een trekker van Scania je denken? Niet zozeer aan een gestroomlijnd cruiseschip, maar meer aan een sleepboot die vertrouwen en kracht uitstraalt."

Een andere vroege inspiratiebron voor de conceptstudie was de in de VS en Europa heersende cultuur van custom built trucks. Vrachtautobezitters nemen geen genoegen met een massaproduct. Zij willen zich onderscheiden van de rest door hun vrachtauto te "herbouwen" en te gebruiken ter ondersteuning van hun imago.

Designprincipes
"Wij besloten om gebruik te maken van de terugwijkende grille en A-stijl die je op veel pick-up vrachtauto's uit de jaren '60 ziet. En omdat een vrachtauto geen hogesnelheidstrein is die meer dan 200 km/uur rijdt, besloten wij dit keer dat een optimale aërodynamische vorm niet de hoogste prioriteit had. Aan de afschuining van de voorkant hebben onze stylisten de meeste tijd besteed', legt Pihlgren uit.

Maar wat minstens zo belangrijk was als het identificeren van nieuwe, bruikbare signalen, was het tot uitdrukking brengen van de historische identiteit van Scania's Torpedomodellen. Waar het allemaal om draaide, simpel gezegd, was om het wezen van Scania te vinden en om te onderzoeken hoe dit in de toekomst tot uiting kon worden gebracht.

"Wij hebben de belangrijke rol die de Torpedomodellen in de geschiedenis van Scania hebben gespeeld bestudeerd. Welke designkenmerken zijn behouden gebleven? Welke zijn belangrijk? Welke zijn minder geslaagd?" vertelt Ola Pihlgren.

Scania STAX (Scania Truck - Advanced Xterior) is het resultaat van alle inspanningen van het team. Het wordt getoond als model met een schaal van 1:4 op de bedrijfsautotentoonstelling IAA die in september 2002 in Hannover wordt gehouden. Een driedimensionale vorm is voor de meeste mensen gemakkelijker om naar te kijken en over te praten dan tekeningen of animaties.

Hoewel de motorkap iets korter is dan op dit soort modellen gebruikelijk is, straalt deze één en al kracht uit. De cabine, de motorkap en de chassiscomponenten vormen duidelijk een eenheid. De lijnen van de motorkap gaan vloeiend over in de cabine, waardoor de motorkap langer lijkt dan hij in werkelijkheid is.