Gemeente Breda

12-09-2002

Bestemmingsplannen Om de Haenen, De Woonakker, Nieuwe Dorpsrand en Waterakkers vastgesteld
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geadviseerd om de bestemmingsplannen Om de Haenen, De Woonakker en Nieuwe Dorpsrand en Waterakkers vast te stellen. De drie bestemmingsplannen zijn uitwerkingen van het Structuurplan Breda Noordoost-Teteringen, dat in 1999 is vastgesteld en voorzien in de bouw van een groot aantal woningen in het kader van de VINEX-opdracht.

Verantwoordelijk wethouder Niederer: "Dit is een grote sprong vooruit in de realisatie van deze bijzondere woningbouwlocaties. Bovendien vind ik het heel belangrijk dat met deze bestemmingsplannen ook de wens van de bewoners van Teteringen voor een groene buffer tussen Breda en Teteringen is vastgelegd".

De drie bestemmingsplannen hebben gedurende vier weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn door verschillende personen en instanties zienswijzen kenbaar gemaakt. Op basis van de ingediende zienswijzen zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in de plannen. Ook is er door de gemeente zelf een wijziging aangebracht; de milieuhindercirkels die op de drie plankaarten bij de bestemmingsplannen waren opgenomen, zijn vervallen. De reden hiervan is dat deze in de verder procedure belemmerend zouden kunnen werken, terwijl het voornemen bestaat de diverse (woon)bestemmingen te realiseren. Met de meeste eigenaren van de bedrijven, die deze hindercirkels veroorzaken, wordt al overleg gepleegd over aankoop en/of verplaatsing van die bedrijven.

Kwaliteit of kwantiteit
In de diverse voorschriften, die bij de bestemmingsplannen horen, was in de beschrijving in hoofdlijnen het aantal te realiseren woningen genoemd. Om de discussie over kwaliteit en/of kwantiteit en de hiermee samenhangende woningaantallen open te houden, wordt specifieke informatie over de aantallen te realiseren woningen in de aangepaste voorschriften in het midden gelaten. De discussie hierover zal op een ander moment met de raad worden gevoerd. Uiteraard is het in het Structuurplan genoemde maximaal te bouwen aantal woningen (3000) wel richtinggevend.

Planning
Op 18 september a.s. vergadert de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling, Verkeer en Vervoer (SOVV) over de vaststelling van de bestemmingsplannen. Ruim een week later, op 26 september, worden de bestemmingsplannen besproken in de gemeenteraad.

Breda, 12 september 2002