Gemeente Breda

12-09-2002

Drie verzinkbare urinoirs in stadshart Breda
Het college van burgemeester en wethouders wil een bouwvergunning verlenen voor drie verzinkbare urinoirs in het stadshart van Breda. Dit in afwijking van een negatief welstandsadvies. De urinoirs die op uitgaansavonden uit het plaveisels omhoog gaan, moeten het wildplassen verminderen. De urinoirs verzinken na gebruik weer in de grond. Naar verwachting zullen de verzinkbare urinoirs aan de Haven, het Kraanplein en het Kasteelplein, omstreeks eind oktober in gebruik kunnen worden genomen. De drie verzinkbare urinoirs kosten samen e 140.000.

Wildplassen in de binnenstad vormt een steeds groter probleem. Dit ondanks een strafbepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening. Om overlast en schade door dit wangedrag te beperken, hebben verschillende steden al sanitaire voorzieningen geplaatst in uitgaanscentra. Met name in Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Utrecht, Rotterdam en Roermond zijn er goede ervaringen met verzinkbare urinoirs in uitgaanscentra. Het betreft urinoirs die op uitgaansavonden omhoog worden gebracht uit het plaveisel en na gebruik weer zakken. Ondergronds worden ze automatisch gereinigd.

De commissie Welstand, Architectuur en Monumenten gaf in augustus een negatief advies op de aanvraag voor de bouwvergunning. De commissie heeft onder meer moeite met het in de historische bestrating opnemen van een roestvrijstalen vierkant van 1,50 x 1,50 meter (de tranenplaat) op deze locaties in de binnenstad. Het college wijkt af van dit advies, omdat ze van mening is dat deze tranenplaat mits in dezelfde kleur uitgevoerd als de klassieke bestrating, voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Bovendien zijn er in de omgeving van deze urinoirs allerlei andere voorzieningen zoals putdeksels, afvalemmers, lantaarnpalen en straatkolken. Ook zijn er op het Kasteelplein al ondergrondse glascontainers aanwezig die zijn voorzien van afdekkingen met een tranenplaat. De urinoirs komen aan de buitenkanten van de openbare ruimten aan de Haven, het Kraanplein en het Kasteelplein.

Breda, 12 september 2002