MINISTERIE VAN VWS

VWA: Vossen besmet met vossenlintworm

Donderdag 12 september 2002, nummer 098
VOSSEN BESMET MET VOSSENLINTWORM
Keuringsdienst van Waren ontraadt eten van rauwe, ongewassen bosvruchten, paddestoelen en 'valfruit'

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Voedsel en Waren Autoriteit

De Keuringsdienst van Waren, onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit, ontraadt het eten van bepaalde vruchten die geplukt of gevonden zijn in de grensstreek met Duitsland. Het gaat om rauwe, ongewassen bosvruchten (frambozen, bramen, bosbessen), paddestoelen en 'valfruit'. De vruchten zijn mogelijk besmet met eitjes van de vossentlintworm. Als mensen deze eitjes binnen krijgen kan zich een ernstige ziekte ontwikkelen waarbij de lever wordt aangetast.

De zogeheten 'vossenlintworm' (Echinococcus multilocularis) houdt zich op in de darm van de vos. De eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden en komen dus voor in het gebied waar zich besmette vossen bevinden. Ze kunnen dan gemakkelijk terechtkomen op laaghangend fruit, op paddestoelen of op vruchten en noten op de grond.

De waarschuwing geldt met name voor de provincies Groningen en Zuid-Limburg. Ruim 9% van de Groningse vossen is besmet met de lintworm, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Keuringsdienst. In vergelijking met veel andere landen is dit percentage nog vrij laag: in bepaalde delen van Zwitserland en Zuid-Duitsland worden besmettingspercentages van 50-75 % gevonden. Ook in Zuid-Limburg zijn inmiddels 3 besmette vossen aangetroffen. In de overige grensgebieden met Duitsland zijn tot op heden geen positieve vossen gevonden. Het risico buiten Groningen en Zuid-Limburg is daarom zeer gering. In de nabije toekomst zal het RIVM de besmettingspercentages nauwkeurig blijven volgen.

Het is verstandig om onderstaande voorzorgen in acht te nemen:


- Het eten van rauwe bosvruchten (bramen, frambozen, bosbessen), paddestoelen en valfruit is absoluut onverstandig. Deze moeten voor consumptie grondig worden gewassen en verhit (gekookt of gebakken). Pluk bramen en frambozen zo hoog mogelijk van de struik.
- Was de handen goed na het tuinieren en andere grondwerkzaamheden.
- Raak geen dode of gewonde vossen aan.

- Het is aan te raden om honden die regelmatig los lopen in Groningen en Zuid-Limburg, elke 4 weken te ontwormen met een speciaal ontwormingsmiddel. De dierenarts kan u daarover informeren.

Nadere informatie staat beschreven in de door de Keuringsdienst van Waren uitgebrachte brochure over de vossenlintworm. U kunt deze aanvragen op het gratis telefoonnummer van de Keuringsdienst van Waren: 0800-0488.
Ook is het mogelijk om de algemene informatie over deze lintworm na te lezen op de website van de dienst: www.keuringsdienstvanwaren.nl op de pagina 'Volksgezondheid en dieren'. Meer specifieke informatie over het Groningse onderzoek is te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/persberichten/Onderzoek-vossenlintworm.jsp.

Noot voor de redactie