Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 12 september 2002

Agalev en Ecolo willen geen kernwapens op Kleine Brogel


Het tweede artikel van het non-proliferatieverdrag inzake kernwapens (NPT) zegt: "Elke staat die niet over kernwapens beschikt en die het verdrag onderschreven heeft (wat van toepassing is op België) verbindt zich ertoe om van niemand, direct noch indirect, de overdracht van kernwapens of ander nucleaire explosieven te aanvaarden, noch controle over zulke kernwapens of nucleaire explosieven toe te staan." Verder zegt artikel 2 dat bovengenoemde staten zich ertoe verbinden om geen enkele hulp te zoeken of te ontvangen in de fabricatie van kernwapens of andere nucleaire explosieven.

Sinds jaren hebben Agalev- en Ecoloparlementairen vruchteloos de opeenvolgende regeringen geïnterpelleerd om officieel de waarheid te kennen over de aanwezigheid op Kleine Brogel van massavernietigingswapens.

In de krant Le Soir was vandaag te lezen dat ook van hogerhand - zij het niet officieel - toegegeven is dat er zich kernwapens bevinden op de basis van Kleine Brogel. België was voortrekker inzake het wereldwijde verbod op antipersoonsmijnen. We wensen dat België een gelijkaardige rol speelt in het tot stand brengen van een kernwapenvrije zone in Europa. In het licht daarvan vragen Agalev en Ecolo dat de nucleaire wapens op Kleine Brogel verdwijnen conform het non-proliferatieverdrag inzake kernwapens dat door ons land geratificeerd werd.

Peter Vanhoutte, Agalev volksvertegenwoordiger
Ferdy Willems, Agalev volksvertegenwoordiger
Marc Hordies, Secrétaire Fédéral Ecolo
Josy Dubié, Senator Ecolo
Claudine Drion, volksvertegenwoordiger Ecolo

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/