European Commission

IP/02/1293

Brussel, 12 september 2002

Commissie hecht haar goedkeuring aan gasleveringscontracten tussen de Duitse groothandelaar WINGAS end EDF-Trading

De Europese Commissie heeft twee overeenkomsten goedgekeurd waarbij het in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde EDF-Trading gas zal leveren aan de Duitse groothandelaar in gas, Wingas, voor een periode van tien jaar, verlengbaar met vijf jaar. De goedkeuring volgde nadat de ondernemingen ermee instemden de aangemelde overeenkomsten te wijzigen opdat andere groothandelaars niet verhinderd zouden worden om te worden bevoorraad door EDF-Trading in het Duitse grensgebied. Uit deze beslissing blijkt dat langdurige gasleveringscontracten in de groothandelsector verenigbaar kunnen zijn met het Europese concurrentierecht.

De commissaris voor Concurrentie, Mario Monti, becommentarieerde deze beslissing als volgt: "Deze beslissing bewijst dat de Commissie zich niet verzet tegen langdurige gasleveringscontracten als dusdanig. Deze soort contracten hebben in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de continuïteit van de Europese energievoorziening en zullen dit naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst blijven doen. De contracten mogen evenwel geen concurrentiebeperkende clausules bevatten en mogen niet leiden tot een beduidende afscherming van de markt".

De bij de Europese Commissie aangemelde contracten voorzien in de levering van twee miljard kubieke meter gas per jaar aan Wingas over een periode van 10 jaar (te beginnen in 1998/1999), die kan worden verlengd met nogmaals vijf jaar. Wingas is een gemeenschappelijke onderneming van het Duitse BASF en de Russische gasproducent Gazprom. De in het kader van de contracten geleverde volumes maken ongeveer 20% van de totale jaarlijkse gasaankopen van Wingas uit en zijn goed voor iets meer dan 2% van de totale jaarlijkse gasconsumptie in Duitsland.

De contracten, die dateren uit 1996, brachten oorspronkelijk concurrentieproblemen mee omdat er sprake was van een mechanisme dat leidde tot een vermindering van de door Wingas gekochte volumes, indien EDF Trading gas zou verkopen in de belangrijkste bevoorradingszone van Wingas. In dit verband merkte de Commissie op dat het mechanisme niet van toepassing zou zijn op verkopen van EDF Trading aan gevestigde Duitse exploitanten zoals Ruhrgas, die actief is in het bevoorradingsgebied van Wingas, terwijl de verkopen van EDF Trading aan nieuwe spelers op de Duitse markt niet voldoende vrijgesteld waren.

Na besprekingen tussen de partijen en de Commissie stelden de ondernemingen voor de contracten te wijzigen. Volgens het nieuwe mechanisme kan EDF Trading verkopen aan alle groothandelaars - de gevestigde en de nieuwkomers - in het Duitse grensgebied, zodat gelijke spelregels worden gecreëerd. Dankzij deze wijziging kon de Commissie de aangemelde gasleveringscontracten goedkeuren. De Commissie was ook van mening dat de aangemelde contracten Wingas niet beletten om gas te betrekken bij andere bronnen.