Resultaten : . Sterk stijgende verkoop (+ 54%)

. Gecontroleerde kostenevolutie (+ 15%)

Vooruitzichten : . Eerste netto winsten : vervroegde

in het 3e trimester van 2002.


1. Kerncijfers


(in duizenden EUR) 1e semester 1e semester Verschil 2002 2001

Omzet en prestaties 4.012 3.138

a. Omzet 3.566 2.315 + 54%

b. Andere 446 823 - 46% opbrengsten

Bedrijfsresultaat (1.009) (1.325) + 13 %

Financieel resultaat (39) 210

Courant resultaat (= (1.048) (1.116) + 6 % verlies)

Uitzonderlijk resultaat 58 (34)

Netto resultaat (= (990) (1.150) + 14% verlies)

De cijfers weergegeven in de tabel zijn uitgedrukt in duizenden EUR. Ze zijn geconsolideerd, maar niet geauditeerd.

In de loop van dit 1e semester van 2002 heeft de onderneming al weer positief evoluerende resultaten geboekt. Dankzij de sterke stijging van de terugkerende inkomsten uit de verkoop van de producten van de onderneming en dankzij een gecontroleerde stijging van de operationele kosten, kon het netto verlies herleid worden tot 990 kEUR.

De omzet resulteert enkel uit de verkoop van radiotherapeutische implantaten en heeft het bedrag overschreden van 3.5 miljoen EUR voor de eerste 6 maanden van dit jaar (+54 % in vergelijking met 2001). Hiervan werd 1.8 miljoen EUR verwezenlijkt in het tweede trimester (+44% in vergelijking met 2001) . Beide cijfers vertegenwoordigen een absolute record omzet voor het bedrijf. Deze vooruitgang is voornamelijk te danken aan de stijging van de verkoop van enerzijds jodium-125 implantaten en anderzijds het InterStrand® product. Op geografisch vlak wordt de grootste omzet hoofdzakelijk verwezenlijkt in de USA. Ter herinnering, de omzet omvat slechts het nettobedrag van de verkoop van IBt producten (i.e. geleverde en gefactureerde producten), na aftrek -indien van toepassing- van de winst toegekend aan de verdelingspartners. De andere opbrengsten die geregistreerd werden tijdens dit semester, zijn sterk gedaald in vergelijking met deze van verleden jaar (-46%). Deze brachten destijds inderdaad twee niet-terugkerende elementen in rekening: een aanzienlijk deel van het door Tyco te betalen bedrag voor de verleende verdelingsrechten op de Europese markt en de verrekening in het resultaat van de bedragen die geïnd werden in het kader van de "Avance Récupérable" overeenkomsten (onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma met het Waalse Gewest en de Europese Gemeenschap). Daarenboven heeft de onderneming begin dit jaar ook een plan opgesteld om over het ganse jaar 2002 het specifieke risico van wisselkoersverschillen tussen de EUR en de USD te dekken (de omzet in de USA wordt verrekend in USD, terwijl de kosten die erop betrekking hebben voornamelijk in EUR worden uitgedrukt). Zowel de positieve als de negatieve resultaten van deze dekking zijn verrekend in het bedrijfsresultaat. In de loop van het eerste semester was het effect van deze dekking positief en beperkt. Het effect ervan op het tweede semester zal natuurlijk afhangen van de toekomstige evolutie van deze munteenheden. Men kan nu al inschatten dat deze dekking van wisselkoersverschillen meer dan 140 kEUR zal bereiken enkel voor het derde trimester.

De bedrijfslasten zijn gestegen met 13% en bestaan uit de aankoop van grondstoffen (0.83 miljoen EUR), diverse goederen en diensten (1.46 miljoen EUR), bezoldigingen en sociale lasten (1.6 miljoen EUR), andere bedrijfslasten (0.37 miljoen EUR) en afschrijvingen (0.76 miljoen EUR).

Voor wat de balans betreft op eind juni bedraagt het aantal vervroegd geconverteerde obligaties sinds het einde van 1998 een gecumuleerd totaal van 228.000 obligaties, hetzij meer dan 91% van de 250.000 obligaties die oorspronkelijk werden uitgegeven. Het totaal aantal aandelen van het bedrijf in omloop was 5.681.069 aandelen.


2. Commentaar en vooruitzichten


Tijdens dit eerste semester is de verkoop van beide productlijnen van de onderneming, met name de palladium- en de jodiumimplanten, zowel in de Verenigde Staten als op het Europese continent, gestegen. De commerciële inspanningen spitsen zich vandaag vooral toe op InterStrand® het spitstechnologische IBt product waarmee de onderneming zich duidelijk onderscheidt van haar concurrenten en dat tot in 2016 beschermd wordt door patenten. In België heeft de beslissing van het RIZIV om vanaf 1 mei de brachytherapie-implantaten terug te betalen, een forse toename veroorzaakt in het aantal patiënten die behandeld worden door deze techniek.

De vooruitzichten worden mede bepaald door twee belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden na de afsluiting van het eerste semester: enerzijds heeft het bedrijf een verdelingscontract voor verscheidene Aziatische landen op lange termijn afgesloten met een japanse onderneming DRL, en anderzijds heeft zij de lancering aangekondigd van 2 nieuwe producten, InterStrand SpecialTM en EZ-PackTM , die beide aan specifieke noden van de gebruikers kunnen voldoen. Deze nieuwe producten laten toe het gamma van IBt nog meer uit te breiden en zij tonen eveneens de wil van de onderneming aan om zich duidelijk aan de spits te stellen op gebied van ontwikkeling van innoverende oplossingen. Bovengenoemde gebeurtenissen werken aanzienlijk positief op de resultaten van het tweede semenster van dit jaar. Op basis hiervan kan de directie van het bedrijf nu reeds stellen dat het zijn eerste netto winsten zal kunnen boeken in de loop van de twee laatste trimesters van dit jaar, dus een trimester vroeger dan voorheen aangekondigd.

Daarenboven zullen binnenkort verschillende verkopers de commerciële structuur van IBt komen versterken om de internationale commerciële uitbreiding van de onderneming te ondersteunen en om de directe verkoop naar ziekenhuiscentra te ontwikkelen. De doelstelling hiervan is meer bepaald de Amerikaanse markt te dekken.

Contacten: 064-520 811 François Blondel, Vice-President et CFO

Serge Lamisse, Vice-President Sales and Marketing

Web site : www.ibt.brachytherapy.be