CNV BEDRIJVENBOND

CNV Zuivel: FCDF wil 70 arbeidsplaatsen schrappen

CNV Zuivel geconfronteerd met hard gelag

Friesland Coberco Dairy foods (FCDF) wil de productie en verpakking van baby- en kindervoeding reorganiseren. Dat heeft het concern vanmiddag aan Syds Kloosterman, onderhandelaar voor CNV Zuivel, bekend gemaakt. Het zuivelconcern wil het productieproces concentreren in Beilen. Hierdoor gaan er op termijn 70 arbeidsplaatsen verloren.

Nu wordt de baby- en kindervoeding geproduceerd in Bedum, Beilen en Leeuwarden en verpakt in het Overijsselse Rijssen. FCDF wil dat de productie en verpakking zich in de toekomst concentreren in Beilen. Daarom wil het bedrijf in november volgend jaar 60 arbeidsplaatsen schrappen in Rijssen. In november 2004 moeten er 70 arbeidsplaatsen verdwijnen in Leeuwarden. Totaal verdwijnen hierdoor 130 arbeidsplaatsen bij het concern. In Beilen zouden er dan 60 arbeidsplaatsen bij komen. Waardoor er per saldo 70 arbeidsplaatsen worden geschrapt.
CNV Zuivel wist al een hele tijd dat er een studie was naar de productie van baby- en kindervoeding. Kloosterman: 'Maar de aankondiging van vandaag is een erg hard gelag voor de mensen in Rijssen. Omdat de productie van babyvoeding groeide, moesten zij de afgelopen jaren steeds harder werken. Er moest steeds meer verpakt worden. En dan krijg je uiteindelijk te horen dat je wordt bedankt.' CNV Zuivel heeft afgesproken dat het huidige sociaal plan voor deze werknemers van toepassing is. Daarmee heeft FCDF de plicht deze werknemers intern te herplaatsen binnen de afstand van een uur reistijd. Daarboven kan ook (Beilen is meer dan een uur reistijd), maar dat moet wel met instemming van de werknemer. De directie denkt dat door natuurlijk verloop en de inzet van uitzendkrachten de 70 arbeidsplaatsen voor 2004 zijn verdwenen.

Voor nadere informatie:
Syds Kloosterman, onderhandelaar voor CNV Zuivel: 06 - 5160 2151 Nancy Abelskamp, persvoorlichter: 06 - 22 39 29 64

Houten, 12 september 2002

12 sep 02 17:57