STICHTING EXODUS

PvdA-kamerlid Kalsbeek: Exodus mag niet de dupe worden

PvdA-kamerlid Kalsbeek: Exodus mag absoluut niet de dupe worden

De PvdA-fractie zal tijdens de begrotingsbehandeling 2003 het initiatief nemen om te reageren op het voornemen van de Minister van Justitie om de subsidie die sinds twee jaar verleend wordt aan de Stichting Exodus t.b.v. de opvang en begeleiding van ex-gedetineerden per 1 januari 2003 stop te zetten. Tijdens de opening van Exodus Leiden (één van de acht Exodus-vestigingen) verklaarde mevrouw Kalsbeek begrip te hebben voor de behoefte van minister Donner om zorgvuldig na te gaan welke departementen verantwoordelijk zijn voor de nazorg van ex-gedetineerden. Deze afweging mag er echter in geen geval toe leiden dat de continuïteit van een maatschappelijk zeer gewaardeerd project als Exodus in gevaar zou kunnen komen. Mevrouw Kalsbeek verwacht dat niet alleen de oppositiepartijen, maar zeker ook het CDA haar in dit standpunt zullen willen steunen.

De opening op 12 september van Stichting Exodus Leiden, een huis waar
(ex-)gedetineerden met veel succes kunnen reïntegreren, was groots. Hoogtepunt was de officiële openingshandeling door oud-staatssecretaris van Justitie en thans lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, mevrouw Ella Kalsbeek. Letterlijk duwde zij de tralies voor de deur uit elkaar om de bewoners toegang te bieden tot een nieuwe plek in de samenleving.

Na het uitzitten van de straf kampen veel gedetineerden met de 'onzichtbare tralies van de samenleving'. Een weg terug uit de spiraal van criminaliteit lijkt een onmogelijke opgave. Dat blijkt wel uit de hoge recidivecijfers. Veel gedetineerden komen weer terug in de cel. Mensen die uit deze spiraal willen ontsnappen kunnen terecht bij Stichting Exodus.

In acht steden verzorgt Exodus de opvang en begeleiding van gedetineerden en ex-gedetineerden. Ruim 100 plaatsen zorgen jaarlijks voor een doorstroom van 250 tot 300 deelnemers. Met succes: na het volgen van programma blijft 70 à 75% uit de criminaliteit. Daarnaast worden door zo'n 150 vrijwilligers uit de Nazorggroepen van de sector Vrijwilligers & Kerkzaken vele ex-gedetineerden persoonlijk bereikt. In aantallen gaat het om meer dan een hele gevangenis vol.

Niet alleen in menselijke zin, maar óók in financiële zin is het werk van Exodus een belangwekkend maatschappelijk resultaat. Een gedetineerde kost gemiddeld honderden euro's per dag.

Voor de openingshandeling hielden Jan Eerbeek, hoofdpredikant van Justitie en voorzitter van Exodus Nederland, en mevrouw Kalsbeek toespraken. Stopzetting van de subsidie en de onmisbaarheid van projecten als Exodus in onze samenleving, waren naast de feestelijkheden onderwerpen van gesprek. Voorzitter Jan Eerbeek wees erop dat de beste criminaliteitspreventie bestaat uit het bieden van nieuwe kansen aan ex-gedetineerden die daarvoor willen kiezen. De Exodus-organisatie is met het integrale begeleidingsprogramma sterk verworteld in de samenleving. Er is een breed maatschappelijk netwerk opgebouwd van kerken, particulieren, stichtingen, reclassering, werkgevers- en werknemersorganisaties, woningcorporaties en de plaatselijke en landelijke overheid. 'Je zou kunnen zeggen,' aldus Eerbeek: 'dat premier Balkenende met een project als Exodus op zijn wenken wordt bediend als het gaat om 'de samenleving die verantwoordelijkheid neemt'.' De premier heeft namelijk onlangs in een interview laten weten het als een taak van de overheid te beschouwen om ervoor te zorgen dat de samenleving zo is ingericht dat er bezielde verbanden gevormd kunnen worden. 'Dat betekent dat we de maatschappelijke mogelijkheden, die er in Nederland zijn, ruim baan moeten geven. Dat houdt in dat we meer ruimte zullen geven aan mensen die met elkaar een verband zijn aangegaan. Dat kunnen verenigingen zijn, organisaties, onderwijsinstellingen of gezinnen.', aldus de premier. Voorzitter Eerbeek wees erop dat Exodus een uitstekend voorbeeld is van hetgeen de premier beoogt.

De Minister van Justitie heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat hij het werk van Exodus zeer waardeert en nuttig en zinvol acht. Bovendien geeft de minister in zijn brief aan dat het voor het welslagen van de nazorg belangrijk is dat er voldoende vervolgvoorzieningen beschikbaar zijn. Toch geeft hij aan de subsidie aan Exodus stop te willen zetten. Het voornemen van de minister vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van Exodus als geheel.


---

---
Aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directeur van Exodus Nederland, de heer R.J.W. de Bruijn (06 54698971 of r.debruijn@stichtingexodus.nl).

Stichting Exodus Nederland,
W.G. Plein 382
1054 SG Amsterdam,
Tel. 020 616 98 88
Fax 020 618 00 92
www.stichtingexodus.nl
Nederland@stichtingexodus.nl

12 sep 02 19:42