Gemeente Vlaardingen


12-09-2002

Uitbreiding formatie leerplicht

Er komt een tweede leerplichtambtenaar in Vlaardingen. Het college heeft besloten de formatie leerplichtambtenaar voorlopig uit te breiden. Dit is nodig om het voortijdig schoolverlaten verder terug te dringen.

De laatste jaren is er sprake van meer en zwaardere problematiek. Hierdoor is meer nadruk komen te liggen op maatschappelijke zorg bovenop het toezicht op naleving van de leerplichtwet. De leerplichtambtenaren gaan een grotere rol vervullen bij vroegtijdige signalering van problemen, advisering en hulpverlening. Zo kunnen zij verzuim voorkomen in plaats van optreden nadat het verzuim heeft plaatsgevonden.
De uitbreiding van de formatie leerplicht wordt voor een groot deel bekostigd uit de middelen die het rijk beschikbaar heeft gesteld voor het preventiebeleid allochtone jongeren 2002-2005.

Leerplicht
In de Nederlandse leerplichtwet staan de rechten en plichten van ouders of verzorgers, leerlingen en schooldirecteuren precies aangegeven. Met deze wet is gewaarborgd dat alle jongeren in Nederland aan het onderwijs kunnen en zullen deelnemen. Het doel van de leerplichtwet is jongeren zo goed mogelijk toerusten met kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om een zelfstandige plek in de samenleving te verwerven. Een afgeronde schoolopleiding is daarvoor een eerste vereiste.

Leerplichtambtenaren spreken overtreders van de leerplichtwet aan en vervullen een maatschappelijke zorgtaak. Soms zijn ze als uiterste redmiddel genoodzaakt de officier van justitie in te schakelen. Het grootste gedeelte van de tijd zijn leerplichtambtenaren actief bezig een oplossing te vinden voor problemen die de schoolloopbaan van een leerling in gevaar kunnen brengen. De leerplichtambtenaar werkt nauw samen met allerlei organisaties en instanties die zich bekommeren over het welzijn van de jeugd. Zij krijgen de meeste informatie van schooldirecties, zoals ongeoorloofd schoolverzuim en in- of uitschrijvingen van school.