Gemeente Voorburg-Leidschendam


Bibliotheken gaan fuseren

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 12 september 2002
---

Gemeente kiest voor duidelijkheid in plan van aanpak

De besturen van de bibliotheken van Leidschendam en Voorburg willen per


1 januari 2003 fuseren. Aangezien burgemeester en wethouders belang hechten aan één bibliotheekorganisatie voor de hele gemeente, stellen zij de raad voor de fusieorganisatie eenmalig 70.450,- te geven om een aantal kosten van te betalen. Het gaat hierbij om kosten als de quick scan die van de beide organisaties is gemaakt en de externe begeleiding naar de fusie toe. In ruil voor het geld stelt het college een aantal randvoorwaarden waar de fusie aan moet voldoen.

Van harmonisatie tot fusie

Binnen de gemeente zijn vanuit de oude gemeenten Leidschendam en Voorburg nog veel instanties en verordeningen dubbel of onderling verschillend; dit zijn de zogeheten harmonisatievraagstukken. De twee bibliotheken zijn daar een goed voorbeeld van. De besturen van de bibliotheken hebben te kennen gegeven te willen fuseren, maar vragen hierbij financiële steun van de gemeente.

Eerste stap : quick scan

Eind mei van dit jaar tekenden de beide bibliotheken een intentieverklaring voor een fusie, die op 1 januari 2003 in zou moeten gaan. In deze verklaring stond onder meer dat een externe partij een korte inventarisatie zou maken (quick scan) van de financiële, juridische en organisatorische gevolgen van een fusie. Op het gebied van producten- en dienstenaanbod en ook organisatorisch en juridisch hebben de beide bibliotheken veel overeenkomsten.

Sinds de ondertekening van de intentieverklaring zijn de besturen regelmatig met elkaar in overleg over de vorm en de inhoud van de fusie. Uit deze overlegvorm kwam naar voren dat de bestaande bibliotheekorganisaties dit proces onmogelijk naast hun vaste taken kunnen doen; externe ondersteuning in dit proces is dus nodig. Eerdere financiële belemmeringen zijn uit de weg geruimd doordat de raad in juli extra geld beschikbaar stelde voor de bibliotheek in Leidschendam.

Rol van de gemeente

De bibliotheekfusie hoort bij de portefeuille van wethouder Beenakker (cultuur): Op zich is de fusie een zaak van de twee bibliotheekbesturen, want het zijn twee onafhankelijke stichtingen die willen fuseren. Tegelijkertijd hebben wij als gemeente belang bij één bibliotheekorganisatie in Leidschendam-Voorburg; om die reden willen we bijdragen in de kosten die de fusie met zich meebrengt. In ruil voor onze financiële steun willen we wèl dat er een plan van aanpak komt dat voldoet aan een aantal randvoorwaarden.

Die randvoorwaarden zijn:

*

kwaliteit: het resultaat van de fusie moet een kwalitatief slagvaardige bibilotheek zijn;

*

toekomstgericht: de nieuwe bibliotheek moet aansluiten bij de regionale en landelijke ontwikkelingen;

*

kwetsbaarheid: de fusie moet leiden tot een organisatie die minder kwetsbaar is op het gebied van personele bezetting en dienstverlening;
*

efficiency: er moet een subsidieovereenkomst komen met een taakstellend budget vanaf 2004.

Indirecte fusiekosten in de begroting

Beenakker is blij met de fusieplannen van de bibiotheken. Eigenlijk is het niet meer dan logisch: er komt één nieuwe organisatie die de dienstverlening van de bibliotheek in de gemeente regelt vanuit verschillende locaties. We hebben de randvoorwaarden heel bewust zo neergelegd, want we willen niet alleen dat de dienstverlening blijft zoals ze nu is, maar dat die ook verbetert.

Over de financiën kan de wethouder kort zijn: We hebben in de begroting rekening gehouden met de kosten die de gemeentelijke fusie direct en indirect met zich meebrengen. Het benodigde geld is dus beschikbaar op het moment dat de gemeenteraad de begrotingswijziging vaststelt.