Gemeente Stede Broec

12-9-2002
12 september 2002 - Persbericht provincie Noord-Holland

HERINDELING WESTFRIESLAND GESTOPT

Meijdam: âEen duidelijk geluid van onderop is nu essentieelâ

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten het proces van de gemeentelijke herindeling in de regio Westfriesland definitief te stoppen. Na de tussentijdse overlegronde bleek er onvoldoende maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak over te zijn om tot een aanvaardbaar herindelingsresultaat te komen.

Gedeputeerde Henry Meijdam heeft het college van GS deze week om een principiële uitspraak gevraagd over de voortgang van het proces van gemeentelijke herindeling in Westfriesland. Hij achtte dit noodzakelijk na de gesprekken die hij in augustus met de besturen van de betrokken gemeenten heeft gevoerd. Bij die gesprekken bleek dat het maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak voor het op verzoek van de betrokken gemeenten in gang gezette herindelingsproces drastisch was verminderd.

Naar aanleiding hiervan hebben GS uitgebreid gediscussieerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de herindeling in Westfriesland.

Na afloop van deze discussie heeft het college vastgesteld dat geen enkel herindelingsmodel kan rekenen op zowel de steun van de her in te delen gemeenten, als die van de gezamenlijke coalitiepartijen. Dientengevolge heeft het college zich genoodzaakt gezien het proces nu te staken, om daarmee ruim baan te geven aan potentiële initiatieven van onderop.

Meijdam betreurt dit omdat veel bestuurlijke energie in dit proces is gaan zitten en er in zijn ogen een goed model voor lag, maar, zo vervolgt hij: âin de politiek is voor elk besluit een meerderheid nodig. Wanneer het onmogelijk is om een politieke meerderheid te vormen is het verstandiger om pas op de plaats te maken dan te blijven trekken aan dode paardenâ.

In 2000 hebben de gemeenten in Westfriesland aan de provincie Noord-Holland gevraagd om de regierol in het herindelingsproces over te nemen omdat zij niet in staat bleken om in onderling overleg te komen tot een door hen gewenste gemeentelijke herindeling. In de afgelopen periode heeft herhaalde malen overleg plaatsgevonden over de wijze waarop een voor betrokken partijen aanvaardbare herindeling zou kunnen plaatsvinden. Gedurende het gehele traject is vooral het toedelen van extra grond aan Hoorn steeds een onoverkomelijk struikelblok geweest voor de buren van deze centrumgemeente. Met name Wester-Koggenland en Drechterland spraken hun onaanvaardbaar uit over het herindelingsadvies van GS. Bij de in augustus gehouden overlegronde bleken ook andere gemeenten zoals Andijk en Opmeer in toenemende mate afstand te nemen van hun in 2000 gedane verzoek.