Ingezonden persbericht

Persbericht
12 september 2002

gezamenlijk persbericht van de organisaties van Nederland Natúúrlijk1

Leefbaarheid vraagt krachtig natuurbeleid

De Natuurbalans 2002 geeft een duidelijke boodschap aan het kabinet: zorg voor voldoende én rijke natuur als basis van de leefbaarheid in ons land. Natuur wordt door de burger uiterst belangrijk gevonden. De coalitie Nederland Natúúrlijk concludeert dan ook: bezuinigingen op het natuurbudget zijn ongewenst.

Rust, openheid en stilte worden door de Nederlanders heel hoog gewaardeerd, maar worden nog steeds schaarser, terwijl de vraag toeneemt. De groeiende behoefte aan ruimte voor wonen, werken en mobiliteit dient in balans te zijn met de mogelijkheid om natuur, stilte en landschappen te beleven. Echter, als deze ruimtelijke functies niet zijn te combineren, verliezen natuur en landschap maar al te vaak de strijd. De overheid behoort deze collectieve waarden te verdedigen en uit te breiden. Bovendien heeft ons land internationale verplichtingen op het gebied van de bescherming van natuur- en landschapswaarden. Dat is de boodschap van de Natuurbalans 2002, die van harte wordt gesteund door de coalitie Nederland Natúúrlijk. Zij ziet hierin de bevestiging van haar pleidooi voor een ambitieus natuurbeleid. Volgens haar is de logische consequentie: schrappen van de in het Strategisch Akkoord voorgestelde bezuiniging op het natuurbeleid van 330 miljoen euro voor deze kabinetsperiode. Een rijke natuur als basis voor de leefbaarheid is dus even belangrijk als economische groei!

Het kabinet wil blijkens het Strategisch Akkoord ook een verschuiving van grondaankoop voor nieuwe natuur naar agrarisch en ander particulier natuurbeheer. Over de effectiviteit van het huidige agrarisch natuurbeheer bestaat veel discussie, aldus de Natuurbalans. De onderzoeken leiden niet tot eensluidende conclusies.

Nederland Natúúrlijk vraagt het kabinet twee sporen te berijden. Enerzijds handhaving van de ambitie voor verwezenlijking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS - het netwerk van grote natuurgebieden in ons land). Anderzijds verruiming van de mogelijkheden voor boeren en andere particulieren om bij te dragen aan het natuurbeheer, ook buiten de EHS. De coalitie stelt dat het kabinet het agrarisch en ander particulier natuurbeheer moet bevorderen, en wel op zo'n manier dat het - beter dan nu - een substantiële bijdrage gaat leveren aan natuur, landschap, recreatie en waterbeheer in het gehele landelijk gebied, en aan de natuur in de EHS.

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel 030-2331328: Karin de Feijter en Marijke Brunt (privé 030-2316169) Staatsbosbeheer: Harry Boeschoten, tel. 06-20449828 Natuurmonumenten: Robbert Hijdra, tel. 06-54295301 ANWB: Markus van Tol, tel. 070-3146288


1) De coalitie Nederland Natúúrlijk bestaat uit de volgende organisaties: ANWB, De Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu, Unie van Waterschappen, Vogelbescherming, RECRON, VEWIN, WWF, 12 Provinciale Milieufederaties, NIVON, KNNV, IVN, Stichting Wandelplatform-LAW, NVVS en Stichting Noordzee