Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 12 september 2002

Gelderse- en Europese Subsidies voor herbouw Molukse Barak in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem

Op woensdag 11 september hebben Provinciale Staten van Gelderland besloten om de herbouw van een Molukse Barak in het Nederlands Openluchtmuseum te ondersteunen met een bijdrage EUR 200.000. Door deze beslissing van de Provincie Gelderland is tevens een subsidie van EUR 242.392 van de EU in het kader van Eurowerk 3 zekergesteld. De start van het project, waarvoor in totaal 1 miljoen euro nodig is, komt hierdoor heel dichtbij.

Financiering voor 75% rond!
De Stichting Herbouw Molukse Barak stelt zich tot doel om de financiering van de herbouw en de expoitatie voor vijf jaar mogelijk te maken. In totaal is hiervoor een bedrag van EUR 1.000.000 nodig. Nu, ruim een half jaar na oprichting van de Stichting is er al een bedrag van EUR 750.000 binnen. De partners die tot op dit moment hebben toegezegd de herbouw van de Molukse Barak in het Nederlands Openluchtmuseum te ondersteunen zijn:


- De EU in het kader van Eurowerk 3


- Provincie Gelderland


- Mondriaan Stichting


- Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum

- Ministerie van Binnenlandse Zaken


- ING Bank, district Arnhem Nijmegen


- Hulshof BV


- Gubbels Wegenbouw en Sloopwerken BV


- Nederlandse Gemeenten met een Molukse Gemeenschap: Arnhem, Appingedam, Bemmel, Bernheze, Breukelen, Cuijk, Groningen, Helmond, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Huizen, Krimpen a/d IJssel, Maastricht, Moordrecht, Veere (Koudekerke), Voorst (Twello), Weert, Winterswijk, Zaanstad (Wormerveer)

Om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen, doet de Stichting Herbouw Molukse Barak een beroep op het bedrijfsleven, locale en provinciale overheden, fondsen en particulieren uit de Nederlandse- en Molukse Gemeenschap.

Een gezamenlijk initiatief
Op 21 maart 2001 was het 50 jaar geleden dat de Molukkers in Nederland aankwamen. De Gelders Molukse Gemeenschap wilde op een blijvende manier aandacht vragen voor deze gebeurtenis. Zij klopten aan bij Osmose, adviesbureau voor multicul-turele vraagstukken in Arnhem. Na een goed gesprek met het Nederlands Openlucht-museum werd besloten om in een authentieke Molukse kampbarak op het museumterrein het verhaal van de aankomst in Nederland en het leven in de kampbarakken weer tot leven te laten komen.

Voor het Nederlands Openluchtmuseum sluit deze ontwikkeling naadloos aan op het lange termijnbeleid. Van een museum dat vooral gericht is op het `platteland', is het uitgegroeid tot een museum over de cultuur van het dagelijks leven.
Maar, het is nu nog voornamelijk een `wit' museum, terwijl steeds meer mensen uit andere landen deel zijn gaan uitmaken van onze samenleving. Onze geschiedenis wordt daardoor steeds meer een `meerstemmige' geschiedenis en het Nederlands Openluchtmuseum wil ook die nieuwe stemmen een plek geven in het museumpark.

Mensen met heel verschillende achtergronden hebben zich bereid verklaard om zich - in stichtingsbestuur of Comité van Aanbeveling -in te zetten voor de herbouw van de Molukse Barak in het Openluchtmuseum. Molukkers en Nederlanders, mensen uit het maatschappelijk- en bedrijfsleven. Bankiers, politici en mensen uit de museumwereld. Allemaal mensen die de Molukse gemeenschap een warm hart toedragen.

Het leven in de barak; presentatie in het Openluchtmuseum De barak die op het museumterrein zal worden herbouwd, komt uit het Brabantse dorp Lage Mierde. Hier woonden van 1954 tot 1962 achttien Molukse gezinnen. Deze barak diende vroeger als beheer-derswoning, maar ook bevond zich hier de centrale keuken, waar een Nederlandse kok het eten bereidde voor de bewoners. De barak is inmiddels gedemonteerd en is opgeslagen op het terrein van het Openluchtmuseum. Het kamp in Lage Mierde was zeker niet representatief voor de - heel diverse - woonomstandigheden van `de' Molukkers in Nederland en ook in de barak in het Nederlands Openluchtmuseum wordt niet gestreefd naar volledigheid. Wel zal een levendige, gedetailleerde en heel persoonlijke geschiedenis van dit kamp en z'n bewoners worden geschetst. Zo zullen o.a. interviews te zien zijn met oud-bewoners en wordt de barak ingericht met authentiek staatsmeubilair. De presentatie in de barak is een illustratie bij de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Bovendien worden bezoekers geïnspireerd om hun herinneringen -herkenbaar, aanvullend of juist heel anders- te delen met elkaar en met jongere generaties.

Opening najaar 2003
De stichting Herbouw Molukse Barak zet momenteel alles in het werk om in de komende maanden de financiering rond te krijgen. In januari 2003 zal dan met de herbouw en inrichting worden gestart. Medio september 2003 zal de barak dan voor het publiek worden geopend.

Nieuwsbrief Baku dapat
Klik hier om het PDF-bestand te downloaden: Nieuwsbrief-01.pdf Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2002, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.