Universiteit Maastricht

Maandagenda
Universiteit Maastricht
22-8-2002

Wetenschappelijke gebeurtenissen aan de UM
September 2002

ADHD; neuropsychologie.

Promotie mw.drs. A.C. Tjeenk-Kalff
in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: Neurocognitive performance and demographic variables in children at risk of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder

Promotores: Prof.dr. J. Jolles, Prof.dr. J.S.H. Vles; co-promotor: dr. J.G.M. Hendriksen
Donderdag 12 september 2002, 14.00 uur

Het signaleren van ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) op kleuterleeftijd is moeilijk door het feit dat symptomen van ADHD, zoals druk en uitbundig gedrag, op jonge leeftijd heel normaal kunnen zijn. Het SAM-onderzoek (Study of Attention disorders in Maastricht) is erop gericht om inzichten te krijgen in de vroege ontwikkeling van ADHD vanuit verschillende invalshoeken. Dit proefschrift, als onderdeel van SAM, toont aan dat het neuropsychologisch onderzoek een waardevolle bijdrage kan leveren aan het vroeg opsporen van kinderen met ADHD. Tevens blijken gedragsproblemen, als voorloper van ADHD, vaker voor te komen bij ouders met een lage opleiding en bij gezinnen uit sociaal zwakke buurten.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via tel. 043-388 2044, buiten kantooruren 06 21276512. Mail: pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de UM staan ook op internet www.pers.unimaas.nl.