Gemeente Woudrichem

28/08/2002
Tweede ronde meningokokken-campagne op 12 september

In de gemeente Woudrichem vindt de tweede vaccinatieronde tegen meningokokken type C plaats op donderdag 12 september. Wederom in sporthal De Jager in Giessen. Het vaccineren gebeurt in twee dagdelen, 's-ochtends tussen 9-12 uur en 's-middags tussen 13-17 uur. De kinderen worden opgeroepen op postcode, dus ouders hoeven zelf geen actie te ondernemen. Parkeerruimte bij de sporthal is beperkt, dus kom zo veel mogelijk op de fiets. Carpoolen is ook een goed idee. Buurkinderen en vriend(in)en moeten immers ook geprikt worden.

Net als tijdens de eerste vaccinatieronde zal ook 12 september balonnenclown Coco weer voor de nodige afleiding en vermaak zorgen.

Ouders en kinderen die op eigen initiatief naar de huisarts zijn gegaan voor een vaccinatie tegen menigokokken ontvangen toch een oproep. De reden hiervan is dat soms vaccins gebruikt zijn die slechts twee tot vijf jaar bescherming bieden. Het advies is deze kinderen nogmaals te laten vaccineren. Op de oproep kan worden ingevuld of een kind al is gevaccineerd en zo ja, waarmee. In overleg met de huisarts of de GGD kan dan worden besloten het kind (nogmaals) te laten inenten.

Da's goed gedaan!

Voor alle duidelijkheid
De vaccinatiecampagne biedt alleen bescherming tegen meningokokken C. Dit is slechts 20% van het aantal meningokokkenziekten in Nederland (80% van de gevallen betreft type B, hier is helaas nog geen vaccin tegen).
De GGD adviseert ouders daarom ook na de vaccinatie alert te blijven op de onderstaande ziekteverschijnselen: koorts gecombineerd met spierpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken gevolgd door hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek (nekstijfheid). Bij bloedvergiftiging (sepsis) komen daarbij: donkerrode vlekjes op de huid die niet weg drukbaar zijn en sufheid.
Het advies van de GGD is dat ouders bij het zich voordoen van bovenstaande verschijnselen direct contact opnemen met hun huisarts. Bij bloedvergiftiging dient dit onmiddellijk te gebeuren.

Per gemeente wordt er op 1 locatie gevaccineerd. Kinderen worden op postcode opgeroepen de GGD verzoekt iedereen dringend zich aan de geplande oproepdatum en tijd te houden. Dit in verband met het vermijden van lange wachttijden.

Als kinderen of ouders/verzorgers vragen hebben over de meningokokkencampagne of meningokokken in het algemeen kunnen ze een gratis landelijk informatienummer bellen: 0800 - 3008051. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 21.00 uur. Ook kunnen ze de speciale website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raadplegen:
www.vaccinatie.minvws.nl. Of de website van de GGD: www.ggdwestbrabant.nl.