ENECO

COMMUNICATIE / PERSBERICHTEN

Vernieuwde windturbines Slufter in bedrijf
Rotterdam, 10 september 2002

Op donderdag 12 september neemt burgemeester I. Opstelten van Rotterdam samen met R. Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van ENECO Energie,
8 grote windturbines in bedrijf die onlangs zijn verrezen op het Maasvlaktegebied Slufter. Het energiebedrijf heeft begin van dit jaar 13 kleinere windturbines van 10 jaar oud laten verwijderen. Deze molens zijn nu vervangen door 8 nieuwe, die per stuk meer dan 3 x zo veel elektriciteit leveren als de oude.

ENECO Energie heeft de vernieuwing van het windmolenpark opgedragen aan Siemens Nederland voor een bedrag van bijna 14 miljoen euro. De turn key opdracht behelsde de demontage van de 13 oude 500 kiloWatt turbines, de bouw van de fundaties voor de nieuwe molens van 1500 kW, het maken van de elektrische infrastructuur voor de aansluitingen en het plaatsen van de windturbines. De nieuwe windmolens zullen genoeg elektriciteit produceren om minstens 11.000 huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. ENECO Energie verkoopt deze elektriciteit als Ecostroom.
De nieuwe windturbines hebben een ashoogte van 65 meter en een wiekdiameter van 70,5 meter. Aan de voet van de stalen mast meten de molens een doorsnede van 3.75 meter.

De vernieuwing van het windturbinepark Slufter is het eerste gerealiseerde project van het convenant Windenergie dat de landelijke overheid vorig jaar sloot met de gemeente Rotterdam en omliggende gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse milieufederatie. Uitgangspunt van dit convenant is dat het opgesteld vermogen aan windenergie in het Rotterdamse havengebied toeneemt van nu 24 MegaWatt tot zon 100 MegaWatt in 2010.

ENECO Energie
ENECO Energie is een landelijk opererende onderneming die 4 miljoen mensen van elektriciteit, gas en warmte voorziet. ENECO levert aan grootzakelijke klanten in alle delen van Nederland. Ook Ecostroom, dat onder andere met windmolens wordt geproduceerd, kan ENECO Energie aan elk huishouden in Nederland aanbieden. Momenteel gebruiken al 270.000 huishoudens Ecostroom.