Dienstenbond CNV

Aldi: bezint voordat je aan je handtekening begint 10-09-2002

Bezint voordat je met het zetten van een handtekening begint. Deze boodschap willen wij nog eens nadrukkelijk aan de filiaalleiders van Aldi doorgeven.
Ons bereiken namelijk signalen dat er deze week (donderdag) in het hele land filiaalleiders-bijeenkomsten worden georganiseerd, waarbij alle filiaalleiders geacht worden aanwezig te zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat het allemaal wel meevalt met die bijeenkomsten, maar de collegas in Ommen hebben ervaring met een grootschalige bijeenkomst en dat was geen fijne ervaring!!!

Op 11 juni jongstleden heeft de Kantonrechter in Zwolle uitspraak gedaan in de zaak die CNV Dienstenbond heeft aangespannen tegen Aldi Holding, Aldi Drachten en Aldi Ommen. De CNV Dienstenbond werd op vrijwel alle punten in het gelijk gesteld.
Hoewel Aldi al vrij snel intern aankondigde dat men in hoger beroep zou gaan tegen de uitspraak, heeft men daarmee gewacht tot 2 september jongstleden.
Voor het instellen van hoger beroep geldt een termijn van drie maanden en Aldi heeft deze dus bijna helemaal opgemaakt alvorens daadwerkelijk in hoger beroep te gaan.

Wat betekent dit in de praktijk:

* Aldi is het blijkbaar niet eens met de uitspraak van de Kantonrechter in Zwolle; zij hebben op tijd hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de Zwolse Rechter. Aldi heeft aangekondigd dat zij op 1 oktober aanstaande de nodige stukken zal doen toekomen; dus het hoe en waarom Aldi het niet eens is met het vonnis.

* Het is mogelijk dat Aldi inderdaad op 1 oktober aanstaande zorgt voor de stukken, maar ze kunnen ook uitstel aanvragen (en dan schuift alles dus weer een aantal weken op).
* De contracten met de versie 07-01 zijn in strijd met de CAO. Aldi heeft inmiddels aan de filiaalleiders die dit contract hebben getekend, een brief gestuurd met daarin de tekst van het vonnis (om aan het vonnis te voldoen).
Aldi is en blijft eraan gehouden om uitvoering te geven aan het vonnis, ook tijdens de duur van het hoger beroep.

Wij kunnen ons voorstellen dat Aldi niet stil blijft zitten en nadenkt over een filiaalleiderscontract dat, althans in de optiek van Aldi, wél aan de CAO-voorschriften voldoet. Dat zou ook de reden ervan kunnen zijn dat er morgen een ingelaste spoed-overlegvergadering met de Ondernemingsraden is, dat woensdag de districtsleiders overleggen en dat donderdag dan de filiaalleiders bij elkaar (moeten) komen.

Wij weten (nu nog) niet wat er aan de orde komt tijdens al die bijeenkomsten. Het enige dat wij wel kunnen zeggen is dat u nooit gedwongen kunt worden om ergens een handtekening onder te zetten als u dat niet wilt. Als u zich wilt beraden op wat u voorgelegd krijgt, dan heeft u daartoe het volste recht. Misschien is het wel zo dat er inderdaad een nieuw en deze keer wel goed (en conform CAO) contract komt. De CNV Dienstenbond zal dan de laatste zijn om u te adviseren uw handtekening niet te zetten.

Bezint voor je begint, ook aan je handtekening! Heeft u een vraag naar aanleiding van deze Nieuwsflits of wilt u advies naar aanleiding van wat er aanstaande donderdag aan u wordt voorgelegd, neemt u dan op zo kort mogelijke termijn contact op met het districtskantoor van de bond in uw regio of met het hoofdkantoor van de CNV Dienstenbond.

Ook kunt u mailen naar a.bulsink@cnvdibo.nl of g.seffinga@cnvdibo.nl.