Katholieke Universiteit Nijmegen

Moleculaire Uroscopie
Datum 12-9-2002
Tijd van 15:45 tot 17:00 uur
Spreker Prof. dr. J.A. Schalken
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Soort Evenement oratie
Beschrijving Uroscopie, ofwel piskijkerij, speelt al eeuwenlang een rol in de geneeskunde en zelfs tot in het midden van de twintigste eeuw werd de piskijkerij zelfs in Nederland bedreven. Echter deze vorm van diagnostiek wordt in de acedemische gemeenschap veelal geassocieerd met kwakzalverij. Alhoewel de orator zich hierin grotendeels kan vinden, zal hij er toch op wijzen dat er wel degelijk enige informatie in deze klassieke discipline schuilt. Dan wordt er een grote sprong gemaakt naar het revolutionaire tijdperk van genomics, transcriptomics and proteomics. Ons begrip van het ontstaan van kwaadaardige processen in het lichaam (kanker) is exponentieel gegroeid. De nieuwe inzichten op het gebied van de urologie, waaronder de meest voorkomende vorm van kanker bij de man (prostaatkanker) worden kort belicht en er zal gewezen worden op de schreeuw om hulp van de kankerpatient die met deze nieuwe kennis beter geholpen wil worden. De nieuw verworven kennis moet - natuurlijk - op verantwoorde wijze, zo snel mogelijk vertaald worden in de (vroeg) diagnostiek en behandeling van deze zo gevreesde ziekte. Juist bij die vroegdiagnostiek van kwaadaardige aandoeningen aan urogenitale organen kan een geavanceerde diagnostiek van de urine een rol spleen. De moleculaire piskijkerij moet deze oude discipline nieuw en academisch verantwoord leven inroepen.

Deze leerstoel is de eerste in Europa. De KU Nijmegen stelde begin zeventiger jaren ook de eerste leerstoel urologie in Nederland in. Aan deze oratie gaat een symposium vooraf met nationale en internationale gerenomeerde sprekers (e.g.prof Borst (Adam), prof Schroeder (Rdam), prof Isaacs (Johns Hopkins-Baltimore))
Biografie Prof. dr. J.A. Schalken (Nijmegen) is benoemd tot hoogleraar aan het UMC/St Radboud en de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Experimentele urologie´. De leerstoel experimentele urologie is de eerste in Nederland en Europa. Ruim vijfendertig jaar geleden werd in Nijmegen de eerste hoogleraar urologie in Nederland aangesteld. Met de benoeming van prof. Schalken geeft het UMC St Radboud aan de leidinggevende positie op het gebied van het urologisch onderzoek niet alleen te handhaven maar ook verder uit te bouwen. Dr. Schalken is sinds 1986 hoofd van het Urologisch Research Laboratorium, verbonden aan de afdeling Urologie van het UMC St. Radboud. Dit laboratorium is gehuisvest in het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences, het centrum voor toponderzoek op het gebied van de levenswetenschappen van de KU Nijmegen. Schalkens specialisme betreft onderzoek naar de diagnostiek, prognostiek en behandeling van maligniteiten in het urogenitale stelsel, met name in de prostaat. Jack Schalken kreeg vele buitenlandse onderscheidingen voor onderzoek op zijn vakgebied, zoals de Heinrich Warner Prize (Hamburg), ARTP Prijs (Parijs), Folke Edsmyr Award (Stockholm). Hij is (bestuurs-)lid van veel beroepsverenigingen, waaronder sinds 1999 voorzitter van de Europese Society for Urological Research en de Foundation for the advancement of Urological Research. Contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen Telefoon 024 - 361 35 28