Provincie Overijssel

`IJssel-uiterwaarden' bij Olst op de schop

De uiterwaarden ten noorden van de bebouwde kom van Olst worden heringericht. Er zijn plannen gemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe natuur- en recreatiegebieden, een hogere veiligheid bij hoog water en de sanering van een oud, vervuild industrieterrein. Het gaat hierbij om de Fortmonder waarden, Welsumer waarden, Olster waarden, Oenerdijkerwaarden en Veessense waarden.


-IJsseluiterwaarden Olst. KLik hier voor grotere kaart. Dit alomvattende herinrichtingsplan is in overleg met de bevolking opgesteld. Er bestonden voor de komende jaren al verschillende plannen om de vruchtbare uiterwaarden van de IJssel tussen Olst en Wijhe her in te richten. Deze afzonderlijke maatregelen worden nu met het nieuwe herinrichtingsplan gecombineerd uitgevoerd zodat de overlast voor de bewoners van het gebied vermindert. Ook levert dat aanzienlijke kostenbesparingen op.

Gecombineerde plannen

Een ander voordeel van het samenvoegen is dat de verschillende samenwerkende overheden beter met de bewoners kunnen overleggen. Want niet alleen de provincie is betrokken bij deze herinrichting, maar ook Olst-Wijhe, Epe en Heerde, het Ministerie Landbouw, Natuur en Visserij, Rijkswaterstaat, Gelderland, Staatsbosbeheer, waterschappen, Dienst landelijk Gebied en de plaatselijke belangen.

Op stapel

In het gebied zijn de dijken al verhoogd. De plannen die nu op stapel staan, worden de komende jaren uitgevoerd. Na de verhogen van de dijken is het verlagen van de uiterwaarden - door het afgraven van de grond - een andere oplossing om de hoge afvoer van de rivier de baas te blijven. Daarnaast wordt weidegebied `omgebouwd' met ooibos en struinnatuur. Zowel voor de bewoners van Fortmond als voor de bezoekers worden recreatieve voorzieningen aangebracht om van de natuur te kunnen genieten. Daarnaast gaat de schop in de grond voor het saneren van de ernstige bodemverontreiniging op het Olasfa-terrein.

Start

Het opstellen van het integrale gebiedsplan vindt dit jaar plaats. Naar verwachting komen de vergunningen in 2003 binnen en kunnen we met het uiterwaardengebied aan de slag. Allereerst worden de recreatieve voorzieningen gerealiseerd. De verlaging van de grond volgt daarna. In 2004 begint de aanleg van het grondscheidingsdepot. De bodemsanering van het Olasfa-terrein wordt in 2005 en 2006 uitgevoerd. De jaren daarna graven we de grond af in de de uiterwaarden op de Fortmonder waarden en de Welsumer waarden.

Meer informatie

Meer informatie over het project kunt u vinden in onze nieuwsbrieven.

© 2002 Provincie Overijssel