Ingezonden persbericht


Nuon zonnedak Floriade in Guiness Book of Records

Amsterdam, 12 september 2002- De organisatie van het Guinness Book of Records heeft het zonnedak van Nuon op de Floriade 2002 erkent als het grootste zonnedak ter wereld. Voor de wereldtuinbouwtentoonstelling bouwde Nuon op de expositieruimte een bijzondere zonnecentrale. Met een vermogen van 2,3 megawatt, 19.383 zonnepanelen en een oppervlakte vergelijkbaar met drie voetbalvelden is het de grootste zonnecentrale ter wereld geïntegreerd in een gebouw.

De zonnecentrale zal de komende twintig jaar schone zonnestroom produceren voor Nuon Natuurstroom klanten. Natuurstroom is de schoonste vorm van groene energie, opgewekt uit zon, wind en water. De verwachting is dat de centrale zo´n 1,23 miljoen kilowattuur per jaar zal gaan opwekken, wat ivoldoende is om meer dan 400 huishoudens te voorzien van Natuurstroom.

Een schoon zonnedak
Een belangrijke eigenschap van zonne-energie is de lage onderhoudskosten. In principe is het schoonmaken van de zonnepanelen overbodig, want de panelen worden door de regen schoon gespoeld. Toch gaat Nuon vandaag en morgen het dak schoonmaken. Bij wijze van proef wordt de helft van het zonnedak schoon gemaakt om te onderzoeken welke effecten dat heeft op de elektriciteitsopbrengst. Voor de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van wasapparaten die ook worden gebruikt om de kassen in het Westland schoon te maken.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende onderneming in energie en water, die met haar producten en diensten 2,7 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle stakeholders: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu & maatschappij. Nuons omzet in 2001 bedroeg 4,5 miljard euro. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.