UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Unie van waterschappen viert 75-jarig bestaan

Meer water vraagt meer ruimte en meer beheermaatregelen. Ook de Nederlandse Waterschappen houden zich in het kader van het Waterbeleid 21e eeuw inten-sief bezig met de vraag hoe ons land de komende decennia de verwachte extra watertoevoer als gevolg van klimaatveranderingen, zeespiegelstijging, bodem-daling en verstedelijking het hoofd kan bieden. Ingrijpende en kostbare maatregelen zijn nodig om de veiligheid te waarborgen en mogelijke overlast en schade zoveel mogelijk te beperken. Burgers dienen 'waterbewuster' te worden en de rol van de waterschappen moet duidelijker over het voetlicht worden gebracht. De waterschappen zitten bovendien midden in een ingewikkeld proces van schaalvergroting. Ons land kent nu nog 53 waterschappen; in 2005 zijn er nog 'maar' 25 over.

De Unie van Waterschappen, de koepelorganisatie van alle Nederlandse water-schappen, viert temidden van deze ontwikkelingen op 7 oktober aanstaande haar 75-jarig bestaan in het Circustheater te Scheveningen. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander wonen deze feestelijke viering bij. De nieuwe staatssecretaris voor waterstaat, mevrouw M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus houdt een inleiding, evenals Unievoorzitter J.J. de Graeff, tevens voorzitter van het Waterschap Schieland (Rotterdam en omgeving) en lid van de VROM-raad.

Waterschappen vormen naast rijk, provincies en gemeenten de vierde be-stuurslaag in Nederland. De waterschappen zijn onder auspiciën van de pro-vincies op regionale schaal en in de ruimste zin des woords verantwoordelijk voor waterkeringen, het oppervlaktewater, alsmede de kwaliteit en de schoon-maak ervan. In een aantal gebieden zijn waterschappen ook wegbeheerder.

Waterschappen heffen zelfstandig belasting. Hun 'omzet' bedraagt op jaarba-sis enkele miljarden euro's. Vier maatschappelijke groeperingen zijn op ver-schillende manieren in de waterschapsbesturen vertegenwoordigd: individuele burgers, eigenaren van gebouwen, eigenaren van landbouw-, natuur- en andere gronden en bedrijven. De waterschappen werken intensief samen met het rijk, de provincies en gemeenten. Nog dit jaar start in het kader van het 'Water-beleid 21e eeuw' een gezamenlijke publiekscampagne onder het motto 'Nederland leeft met water'.

Een van de belangrijkste taken van de Unie van Waterschappen is de belangen-behartiging van haar leden bij regering en parlement. De Unie heeft de nieu-we regering inmiddels voorzien van een 'waterdossier'. De waterschappen be-pleiten in dit verlanglijstje met prioriteiten onder andere: de veiligheid tegen overstromingen in het rivierengebied dient uiterlijk 2015 op orde te zijn; de investeringskosten voor regionale watersystemen bedragen de komende vijf decennia vijf tot tien miljard euro; alle ruimtelijke plannen in Neder-land moeten worden getoetst op waterberging; de verwijdering van baggerspe-cie uit regionale wateren moet betaalbaar blijven; de bestuurssamenstelling en financiering van waterschappen kan en moet simpeler; decentrale overheden zoals waterschappen hebben recht op een eigen belastinggebied en tot slot, maar niet minder belangrijk: er moet snel één integrale Waterwet komen.

Waterschappen zijn tegenwoordig moderne, professionele bestuurslichamen, maar ze hebben vaak een eeuwenoude historie. Oude benamingen als hoogheem-raadschap, dijkgraaf of ingelanden herinneren nog aan vroegere tijden. De landelijke Unie van Waterschappen is in dat perspectief een 'jonkie'. De Unie werd in 1927 opgericht omdat in waterschapsland steeds meer behoefte bestond aan landelijke belangenbehartiging. Daarvoor was er vooral sprake van regionale belangenbehartiging middels provinciale waterschapsbonden.

De Unie van Waterschappen geeft ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan een literair jubileumboek uit dat later ook in de boekhandel te koop is. De eigen website van de Unie van Waterschappen is met ingang van 7 oktober flink vernieuwd.

Voor de redacties:

Journalisten of redacties die het jubileum in het Circustheater willen bij-wonen kunnen zich tot 4 oktober 12.00 uur accrediteren bij de afdeling pers & publiciteit van de Rijksvoorlichtingsdienst (tel.
070-3564142, fax. 070-564684).
Voor algemene vragen over het jubileum, de Unie van Waterschappen of water-schappen in het algemeen kunt u terecht bij Jelle Leenes, hoofd communicatie van de Unie. Tel. 070-3519775 of 06-53175864. E-mailen kan ook: jleenes@uvw.nl.

12 sep 02 11:22