Persmededeling


---

N.V. Dolmen Computer Applications

A. Vaucampslaan 42

1654 Huizingen

Uitbetaling dividend


---

Overeenkomstig de besluiten van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 11/09/2002 wordt een dividend uitgekeerd van:

Bruto 0,32 euro

Netto 0,24 euro

De uitbetaling van het dividend gebeurt vanaf 30/09/2002 bij aanbieding van coupon nr. 3 bij de loketten van de financiële instellingen:

Fortis Bank

KBC Bank

Dexia

Bank Brussel Lambert

Bank Degroof

De voorzitter, Jef Colruyt, gaf lezing van volgende tekst:

Woord van de voorzitter, ter gelegenheid van de Algemene Vergadering der Aandeelhouders van 11 september 2002

Het afgelopen jaar is een goed jaar geweest.

We hebben gerealiseerd wat we gezegd hebben te doen. De organisatie van de regionale kantoren werd afgerond. Overal zijn commerciële en ontwikkelingsteams aan het werk. Zo dicht mogelijk bij hun klant en bij hun woonplaats. De logistieke processen van de dochtervennootschappen werden geïntegreerd. Na het samenbrengen van het magazijn, de configuratie- en hersteldiensten in januari 2001 te Huizingen, kregen ook alle ondersteunende en administratieve diensten een jaar later onderdak op dezelfde site.

De groep Dolmen, in concreto zijn dat de vennootschappen Dolmen Computer Applications, GSE, Datasoft Solutions en Dolmen Nederland, realiseerde in het boekjaar 2001/2002 een omzet van 205 miljoen EUR tegenover 180 miljoen EUR vorig boekjaar. Dat betekent een omzetstijging met 14 %. Kijken we naar de evolutie per semester dan is het eerste semester (apr 01 - sep 01) sterker gebleken dan het tweede. Toch was dit laatste, op het moment dat de ICT-verkoop internationaal terugliep, nog steeds goed voor een omzetgroei met 7 %. We mochten dan ook voor Dolmen winst optekenen in marktaandeel.

De groepswinst na belasting bedraagt 9,23 miljoen EUR tegenover 8,12 miljoen EUR voor het boekjaar. Dat is een toename met 13,68 %. De ratio groepswinst versus omzet geeft 4,5 %.

De cashflow bedraagt 15,62 miljoen EUR tegenover 13,5 miljoen EUR vorig boekjaar of 7,6 % op de omzet.

Aan de Algemene Vergadering wordt voorgesteld een bruto dividend uit te keren van 0,32 EUR per aandeel tegenover 0,30 vorig jaar. Een stijging met 6,7 %.

De activiteiten van Dolmen zijn te vatten onder 4 departementen: Application Services, Infrastructure Services en Infrastructure Products en Education.

Application Services staat voor 3 activiteiten: het inzetten in regie van informatici bij de klant, het realiseren van turnkey-projecten tegen vaste prijs, en de ontwikkelingen en verkoop van eigen pakketten.

Infrastructure Services levert diensten zoals de installatie, integratie en het onderhoud van systemen en helpdesk.

De totaliteit van Application Services en Infrastructure Services kunnen we samenbrengen onder de naam 'Services'. Services zijn arbeidsintensief en leveren een hoge margebijdrage. De productverkoop is volumegericht en levert een hoge omzetbijdrage.

De activiteiten 'Services' zijn verantwoordelijk voor 33 % van de omzet, productverkoop 66 % en opleiding 1 %. Als wij de bijdrage tot het resultaat vergelijken, ligt de verhouding tussen 'Services" en productverkoop omgekeerd.

De sterkte van Dolmen ligt in het gezamenlijk aanbieden van 'Services' en van productverkoop. Klanten hebben er alle belang bij om, voor hun informaticanoden, terecht te kunnen op één adres.

Volgens GfK is de professionele verkoop van hardware (PC, portables, servers, printers) via het kanaal van de System & Software Houses waartoe ook Dolmen behoort, in aantal eenheden het afgelopen jaar in België opnieuw gedaald met 9,7 %. In deze krimpende markt zag Dolmen zijn aantal verkochte systemen aanzienlijk stijgen. Een expliciete versterking van Dolmens marktpositie waar wij in de toekomst verder zullen aan bouwen.

Ook belangrijk voor Dolmens toekomst is te kijken naar de evolutie van Services-verkoop op zich. Met zowat 760 informatici die exclusief actief zijn in ICT-dienstverlening en met een grote variëteit in specialisaties (mainframe, client/server, Unix) is Dolmen in staat de moeilijkste ontwikkelings- en integratieopdrachten bij zijn klanten tot een goed einde te brengen. Dit maakt Dolmens positie sterk en vrij uniek op de Belgische markt. ICT your challenge, our experience is geen loze kreet.

Onder de klanten tellen we zowel grote als middelgrote en jonge organisaties. In alle sectoren. In dat verband verwijs ik graag naar de korte klantverhalen in het jaarrapport. Zij zijn een greep uit wat Dolmen mocht en kon realiseren. Met gevestigde technologie, vaak ook met nieuwe technologieën. Nu en dan mochten we zelfs tekenen voor een Belgische of internationale primeur.

Aan de basis van zulke geslaagde realisaties ligt nog steeds de doorgedreven functionele en technische knowhow van onze medewerkers. Ook in 2002 blijven we onverminderd investeren in kennis. Gecombineerd met het onder controle houden van de kosten en het wars blijven van franjes, staan we klaar om onze klanten onafhankelijk de best passende oplossingen aan te reiken.

Zoals eerder gezegd is het duidelijk dat de laatste maanden de informaticamarkt en de nieuwe technologieën in het algemeen onder druk zijn.

Dolmen voelde deze algemene crisis ook in de eerste 4 maanden van het lopende boekjaar. Onze omzet daalde met ongeveer 20 %. Er zijn vandaag nog geen tekenen van marktverbetering in de nabije toekomst. We stellen wel vast dat de markt van de Services beter presteert dan de producten en hardwareverkoop.

Wat dit zal geven op onze resultaten is moeilijk voorop te stellen. Het is wel zeker dat wij het resultaat van verleden jaar niet zullen kunnen halen. Een resultaat in verhouding met de daling van onze omzet lijkt ons een realistisch vooruitzicht. De verkoop tijdens de volgende maanden en het onder controle houden van de kosten is dus cruciaal en we zullen deze vooruitzichten dan ook actualiseren ter gelegenheid van het kenbaar maken van onze halfjaarlijkse resultaten eind december 2003.

Dolmen bestaat dit jaar 20 jaar. Een mooie gelegenheid om onze klanten te bedanken voor het vertrouwen dat zij alle voorbije jaren gaven in hun samenwerking met Dolmen. Persoonlijk wil ik ook alle personeelsleden bedanken voor hun gedreven inzet. Zij hebben, elk in hun specifieke rol, Dolmen gebracht tot wat het vandaag is: de partner van vele bedrijven die houden van zakelijke, kwaliteitsvolle informatisering. Recht toe recht aan. Zo willen we het houden.

Jef Colruyt

Voorzitter