SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen

Persbericht 12 september 2002

Reactie SERV op quota voor tewerkstelling allochtonen

537c3.jpg

T.a.v. de redactie,

Naar aanleiding van het voorstel van minister Johan Vande Lanotte om werkgevers met quota te verplichten allochtonen aan te werven, wijzen de Vlaamse sociale partners vertegenwoordigd in de SERV op de engagementen die zij in het kader van VESOC (het Vlaams economisch en sociaal overlegcomité) hebben opgenomen.

De Vlaamse sociale partners geloven in de dynamiek die uitgaat van die engagementen. Sinds 1993 stellen de sociale partners en de Vlaamse regering jaarlijks een concreet positieve actie -programma op met meetbare objectieven. Concreet gaat het over acties en maatregelen die de toegang tot de arbeidsmarkt versterken en de arbeidsmobiliteit voor elke kansengroep verhogen, zonder dat daarbij kwaliteitseisen in het gedrang komen. Migranten en allochtonen zijn de voornaamste doelgroep in deze actieplannen.

Voor het jaar 2002 werd onder meer afgesproken dat 150 bedrijven en instellingen zo n actieplan zouden opstarten. Zij worden begeleid door projectontwikkelaars in de subregionale tewerkstellingscomités (STC s). Vanaf dit jaar engageren ook de sectoren zich. Zo hebben in de social profit ongeveer een 140 organisaties een positief actieplan (lopende of wordt opgestart). In 2001 startten op een totaal van 5479 cursisten, 383 allochtonen een opleiding in de social profit.

De Vlaamse vakbonden en werkgevers ontwikkelen zelf ondersteunende acties : van sensibilisering en vorming door de verschillende vakbonden tot het charter van ondernemers tegen racisme en het bevorderen van etnisch ondernemerschap door werkgeversorganisaties.

Ook in de toekomst zullen de Vlaamse sociale partners hieraan de nodige aandacht blijven schenken in hun besprekingen rond werkgelegenheid en binnen het overleg in de raad.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

Met vriendelijke groeten,

Christine Jacobs
Communicatieverantwoordelijke SERV
tel. 02/20.90.188