Centrum voor Arbeidsverhoudingen

www.vno-ncw.nl

Schraven: 'WAO obstakel voor ander overleg'

Het overleg over zaken als lonen, pensioenen en productiviteit kan stranden, omdat het kabinet de WAO zo onhandig aanpakt. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven voorafgaand aan het overleg met het kabinet dat vandaag plaatsvindt.

Schraven vindt het onverteerbaar dat het kabinet nu al heeft besloten werkgevers het loon van zieke werknemers twee in plaats van één jaar te laten doorbetalen. "En dat zonder de garantie dat de uitkering in dat tweede jaar beperkt blijft tot 70 procent. En zonder gelijktijdige afschaffing van de Pemba-WAO-boetes voor bedrijven."

Vakbonden hebben al aangekondigd dat ze 100 procent van het loon gaan eisen, memoreert de VNO-NCW-voorzitter.
"Dat zorgt voor nog hogere loonkosten en dat is heel slecht voor de BV Nederland." De WAO-voorstellen vormen ook een obstakel voor een mogelijk najaarsakkoord met de sociale partners, later dit jaar. "De verlenging van de ziekteperiode was opgenomen in een eerder compromis tussen werkgevers en bonden. Maar omdat het kabinet andere onderdelen niet overneemt, is de steun weg."

Schraven zou het vooral betreuren als het overleg over een meerjarige loonmatiging niet van de grond komt. "Onze concurrentiepositie wordt dan nóg slechter, de export komt verder onder druk, de winstgevendheid van de bedrijven kwijnt weg en de werkloosheid loopt verder op", aldus de
VNO-NCW-voorzitter.

---