Gemeente Enschede

Raads-bericht 2002- 02

De raadsvergadering van maandag 9 september 2002

De financiële voortgang van het Muziekkwartier, parkeren en een motie over de gevolgen van het kabinetsbeleid voor Enschede bepaalden de agenda van de Raadsvergadering van 9 september.
---

Vragenuur
Het was vooral de Partij van de Arbeid die het inmiddels traditie geworden vragenuur benutte om opheldering te vragen over een aantal actuele kwesties. De sociaal-democraten stelden bij monde van raadslid Kiranli de drugsproblematiek in de binnenstad en de veiligheidssituatie rondom het AZC aan de orde.

Drugs in de binnenstad
Mevrouw Kiranli sprak haar zorgen uit over het alsmaar verergeren van de drugsproblematiek in de binnenstad. Zij constateert dat er niet alleen gebruikt maar ook gehandeld wordt. "De veiligheid van de burgers is hier in het geding", zo maakte Kiranli duidelijk. Het PvdA-raadslid wil van het college van burgemeester en wethouders op korte termijn maatregelen zien om de problemen aan te pakken. Niet alleen repressieve maatregelen, maar er moet ook een plek komen voor de opvang van drugsverslaafden. Kiranli zette haar betoog kracht bij door aan burgemeester Mans een petitie met handtekeningen van bezorgde binnenstadbewoners te overhandigen.
De burgemeester aanvaardde de petitie met nadrukkelijke dankzegging en vertelde de raad gelijk dat er al de nodige maatregelen op korte termijn zijn getroffen. Het bankje tegenover het Muziekcentrum, dat veelal door daklozen en drugsgebruikers wordt bezet, is inmiddels verwijderd en de politie zal extra patrouilleren en verbaliseren. Wethouder De Weger gaf verder aan dat het inmiddels is gelukt om een 24-uurs voorziening in de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg te realiseren. Verdere maatregelen op korte termijn zijn echter niet mogelijk. "We trachten in de toekomst een gebruikersruimte te realiseren. Daarnaast komt er binnenkort een onderzoeksrapport uit dat meer zicht geeft op de drugsproblematiek in de binnenstad."

Asielzoekerscentrum
In de laatste raadsvergadering vóór het zomerreces gaf de raad al aan dat ze meer inzicht wilde hebben in de veiligheidssituatie op en rondom het asielzoekerscentrum. Namens de PvdA vroeg mevrouw Kiranli en namens de Stadspartij de heer Lammerink nu om opheldering. Verantwoordelijk wethouder Hassink gaf aan dat de raad in oktober uitgebreid hierover zal worden ingelicht maar hij lichtte alvast een tipje van de sluier op.
"De afgelopen maanden is er veel gebeurd. Met het Openbaar Ministerie is een lik-op-stukbeleid in gang gezet waarbij bewoners van het AZC die een delict begaan geen boete krijgen, maar gelijk een taakstraf krijgen opgelegd. Daarnaast worden alleen fietsen op het terrein toegestaan die een speciaal merk hebben gekregen als behorende bij het AZC. Naast deze aanpak zijn er ook maatregelen getroffen (en in voorbereiding) die de openbare ruimte om het asielzoekerscentrum veiliger moeten maken. Ook zal het aanbod van
dagbestedingsactiviteiten van jonge vluchtelingen beter op de vraag worden afgestemd", aldus de wethouder.

---

Raadsbesluiten

Dynamisch verwijssysteem parkeren
Het college van burgemeester en wethouders stelde de raad onlangs voor om een dynamisch parkeerverwijssysteem in te voeren. Een soort digitaal bordensysteem dat automobilisten naar vrije parkeerruimtes verwijst. Het voorstel stuitte op de nodige weerstand in de raad. Namens het CDA stelde raadslid Kloppers dat ze liever een systeem gezien had waarbij de automobilist al gelijk vanaf de singels op het juiste spoor wordt gezet. Nu gebeurt dat pas op de belangrijke kruispunten in het binnensingelgebied. Ook de PvdA was niet blij met het voorstel. Het systeem zou zijn ontdaan van alle franje en mogelijk zelfs kunnen leiden tot verkeersopstoppingen in de stad. Dit als gevolg van het feit dat auto's naar parkeergarages geleid worden die vol blijken te zijn tegen de tijd dat de auto's daar aankomen. Ook in financiële zin leek het de sociaaldemocraten niet verstandig. Het systeem zou te duur zijn in relatie tot het nut ervan en de krapte op de Enschedese begroting.
Wethouder Goudt repliceerde dat het systeem zoals het college het voorstelde relatief goedkoop zou zijn en dat de stad met dit beperkte verwijssysteem zou kunnen kijken of voor dynamisch parkeren in Enschede genoeg behoefte is om het in de toekomst volledig in te voeren. Dat zou betekenen dat in een later stadium ook al op de singels actief naar parkeergarages wordt verwezen. De Raad wees na afloop van de discussie het voorstel af. Wél keurde de raad het voorstel goed om het zogenaamde GSM-parkeren in te voeren. Deze dienst komt vooral ten goede aan zakelijke bezoekers die hun parkeerbonnetje via mobiele telefonie willen betalen.

Muziekkwartier
De gemeenteraad is akkoord gegaan met het collegevoorstel om het tekort van 86.000 euro op de begroting van het gemeentelijk projectburo Muziekkwartier aan te vullen. Dit projectburo tracht voor 2007 een nieuwe stedelijke ontwikkeling aan de Noordzijde van de binnenstad te realiseren. De kern daarvan wordt gevormd door een gezamenlijk onderkomen van onder meer poppodium Atak, Podium Twente, en de Reisopera. Volgens cultuurwethouder Hassink is dit tekort ontstaan door extra lobby-inspanningen in Den Haag. Het blijkt extra lastig om daar subsidiegelden los te weken die nodig zijn om het Muziekkwartier te laten slagen. De raad vond het projectburo echter al duur genoeg en had nu eigenlijk al concrete resultaten willen zien. Hassink beloofde de raad dat binnen een half jaar, en zo mogelijk al eerder, de knoop zou worden doorgehakt of het muziekkwartier in volle omgang te realiseren valt of dat alleen een gefaseerde aanpak mogelijk is. Daarnaast stelde hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor de gang van zaken tot nu toe en beloofde hij de raad regelmatig de financiële voortgang van het muziekkwartier te controleren. Hassink noemde de raad terecht kritisch.

Oproep tegen het kabinetsbeleid
Op initiatief van Groen Links en ondersteund door de fracties van PvdA, CDA, Christen Unie en Burgerbelangen Enschede, heeft de raad zich uitgesproken tegen het huidige kabinetsbeleid. Volgens de Raad hebben de bezuinigingen uit het strategisch regeerakkoord `werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken' ernstige gevolgen voor de uitvoering van het Enschedese beleid. Vooral het sociaal beleid, het wijkgericht werken, jeugd- en jongerenbeleid, sport, onderwijs en mobiliteit zouden zwaar onder druk komen te staan als het kabinet haar plannen uitvoert. Bestaande voorzieningen zouden in gevaar komen en het afschaffen van de OZB kan leiden tot aanzienlijke financiële tekorten. In een motie verzocht de Raad het college `met kracht haar verontrusting bij besluitvormers kenbaar te maken en daarbij samenwerking te zoeken met andere gemeenten,, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en betrokken maatschappelijke organisaties. De motie werd niet ondersteund door oppositiepartij VVD. Raadslid Kok acht de motie prematuur en een landelijke zaak waar gemeenten zich niet mee zouden moeten bemoeien. Wethouder Goudt (financiën) voelde zich echter zeer gesteund door de Raad en hij sprak nog de hoop en de verwachting uit dat het in de toekomst praktisch onmogelijk zal blijken te zijn de onroerend zaakbelasting af te schaffen. Desalniettemin stelt hij in financieel opzicht zwaar weer in het vooruitzicht. "Er wordt nu gesproken over een mogelijk tekort voor Enschede van tien miljoen, maar ik vrees dat het nog wel eens het dubbele kan zijn. Als het economisch ontij immers doorzet zou ook het gemeentelijk grondbedrijf wel eens in de problemen kunnen komen", aldus Goudt.

klik hier voor de besluitenlijst van deze raadsvergadering