Gemeente Alphen aan den Rijn


Feestelijke ondertekening realiseringsovereenkomst winkelhart

In de hal van het in aanbouw zijnde Stadhuis zijn MAB B.V. en de gemeente vanmiddag 10 september overgaan tot ondertekening van de Realisatieovereenkomst, waarin de realisatie van het Winkelhart in het stadshart van Alphen aan den Rijn aan de Hoge Zijde is vastgelegd. Tevens heeft de ondertekening plaatsgevonden van een convenant Politiekeurmerk Veilig Wonen met betrekking tot de nieuw te realiseren appartementen in het Winkelhartproject. Hierbij is de Politie Hollands-Midden ook partij. Met de ondertekening van de overeenkomsten met MAB B.V. hedenmiddag is een belangrijke mijlpaal bereikt wat betreft de realisatie van de Stadshartplannen.

Het programma van het Winkelhart bestaat uit units voor detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening. Als grote trekker van het project is Media Markt gecontracteerd door MAB B.V. Boven deze commerciële voorzieningen zullen ruim honderd appartementen worden gebouwd. In opdracht van de gemeente realiseert MAB B.V. een 2-laagse ondergrondse parkeergarage in aansluiting op de parkeergarage Castellum (Stadhuis). Dit levert uiteindelijk ruim 740 openbare parkeerplaatsen op en ruim 100 parkeerplaatsen voor de woningen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente een ondergrondse rijwielstalling gerealiseerd voor ruim 500 fietsen. De stalling zal bereikbaar zijn met een rollend tapijt en is bedoeld voor alle gebruikers van het Stadshart.

De toekomstwaarde van het Winkelhartproject is vastgelegd in kwaliteitseisen op velerlei gebied. De eisen hebben onder meer betrekking op de soorten winkels en horeca (branchering), de achitectuur qua vormgeving en materiaalgebruik, de wijze van reclamevoering aan de gevels, de plaatsing van openbare verlichting aan de bebouwing em het garanderen van inbraak- en brandveiligheid. Ter besparing van de uitstoot van kooldioxide zullen tenminste vier grote bedrijfsunits worden aangesloten op de centrale energievoorziening, die is ondergebracht in het nieuwe stadhuis.

Vanaf december 2002 zal met de daadwerkelijke bouw worden gestart in opdracht van MAB B.V. De oplevering van het Winkelhart is voorzien medio 2005. Het streven is er zoveel mogelijk op gericht om het gemeentelijk project Theater/bioscoop voor de zomer van het jaar 2005 gereed te hebben, samen met de dan door de gemeente in te richten openbare ruimte.

Reeds vanaf 1994 werken MAB B.V. en de gemeente Alphen aan den Rijn samen. Belangrijke momenten waren de vaststelling van het Masterplan Stadshart in 1996 en het bestemmingsplan Centrum 1998 door de raad. Binnen deze kaders zijn de plannen Winkelhart uitgewerkt door architecten in opdracht van MAB B.V., te weten Bob van Reeth, Herman Zeinstra en Gunnar Daan. De bouwplannen hebben inmiddels de procedure doorlopen om te komen tot bouwvergunningen. Het project is globaal gelegen tussen de Julianastraat-Noord, de Castellumstraat en het Omloopkanaal achter de Samsomlaan en de Stevinstraat.

De gemeente heeft alle eigendommen in het plangebied verworven. Op grote schaal zijn gebouwen gesloopt. Wat nog resteert (Stadskantoor en voormalige Rabobank Julianastraat) zal vanaf eind 2002 worden gesloopt. In de afgelopen periode is op kleinere schaal de bodemsanering afgerond, alsmede het archeologisch onderzoek ter plaatse van het Romeins Castellum.

MAB B.V. is de ontwikkelaar van het Winkelhart in Alphen aan den Rijn. MAB is een onafhankelijke, geïntegreerde vastgoedonderneming met vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en België. De onderneming houdt zich, voor eigen rekening en risico, bezig met ontwikkeling, management en aan- en verkoop van onroerend goed.

Sinds de oprichting in 1970 is MAB specialist in de ontwikkeling van omvangrijke ruimtelijke ordeningsprocessen in overwegend gecompliceerde binnenstedelijke situaties.

Persbericht 50, 10 september 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 12 september 2002 laatste wijziging