Korps: Groningen, plaats: Diverse 12-09-2002
Onderzoeksresultaten ontvoering 9-jarige meisje Donderdag 12 september 2002

De vorige week donderdag voor ontvoering van een 9-jarig meisje uit Onderdendam aangehouden 33-jarige man uit Groningen is woensdag 11 september voorgeleid aan de Raadkamer in Groningen. Hij blijft in voorlopige hechtenis.

Uit het onderzoek is gebleken dat de man op de bewuste donderdagmiddag het meisje op de Winsumerweg in Onderdendam heeft opgewacht nadat hij haar eerder voorbij was gereden. Hij sprak het meisje aan en spoot haar traangas in de ogen. Daarna bood hij hulp aan en zette haar in de auto. Na kort met het zusje van het slachtoffertje gesproken te hebben (zij fietste enkele honderden meters achter haar zusje) reed de man in de auto weg. Hij reed naar zijn woning in Groningen-Zuid en nam het meisje mee zijn woning in. In de woning bracht hij tape aan om de armen en over de mond van het slachtoffertje. Vervolgens wilde hij seksuele handelingen met het meisje te plegen maar door het verzet van het meisje ging dit niet door. De man verklaart tegenover de politie dat hij daarna het kind weer richting haar huis wilde brengen. Bij de woning van de man werd hij door een politiepatrouille opgemerkt en met meerdere eenheden aangehouden in zijn auto op de Beneluxweg in Groningen. Het meisje had nog last van haar ogen en werd na behandeling zo snel als mogelijk met haar familie herenigd.

In de woning en in de auto van de verdachte is onderzoek verricht en de daar aangetroffen sporen bevestigen de verklaringen die de verdachte en het slachtoffertje tegenover de politie hebben afgelegd. De verdachte is gehoord over contacten die hij probeerde te leggen met kinderen. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij op 20 augustus een 7-jarig meisje vanaf de Boerhavelaan in Groningen getracht heeft mee te nemen in zijn auto. Het meisje verzette zich echter en de man nam haar niet mee. Verder verklaarde de verdachte dat hij begin april van dit jaar in Paterswolde en Eelde met zijn auto heeft rondgereden en geprobeerd heeft jonge meisjes in de basisschoolleeftijd mee te lokken.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de achtergronden en eventueel nog andere door de man gepleegde feiten. Hij is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten en stond ook niet als zodanig bij de politie te boek. De verwachting is dat het onderzoeksteam nog enkele weken bezig is met het nadere onderzoek. Inmiddels zijn via de geëigende politiekanalen andere korpsen geïnformeerd en bevraagd voor eventuele informatie.

Inlichting, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)