Gemeente Kerkrade

03.09.02: Campus Kerkrade

Onderwijs, cultuur en ontspanning onder een dak

Impressie Campus Kerkrade Noord-West Dinsdag 10 september presenteert Hoogstad Architecten in de raadscommissie voor Burgers en Samenleving het definitieve ontwerp van de Campus Kerkrade. De Campus is een gebouw waarin College Rolduc, de stichting muziekschool Kerkrade, Vrije Akademie ZOM en het jeugd- en jongerenwerk van Impuls gehuisvest zullen worden.

Begin 2003 start de bouw van de Campus Kerkrade aan de Elbereveldstraat en in augustus 2004 zullen alle participanten in het gebouw trekken.

Impressie Campus Kerkrade Zuid-Oost Grootste project Tussen de gebruikers is afgesproken dat de gemeente Kerkrade het bouwheerschap op zich neemt. Dit betekent dat de gemeente opdrachtgever is. De totale kosten bedragen 20.327.538,56. Hiermee is de Campus het grootste finananciële bouwproject in de geschiedenis van de gemeente Kerkrade.

Ontwerp Impressie Campus Kerkrade Zuid-West
Het ontwerp voor het gebouw van maar liefst 14000 m2 is inmiddels klaar.
Kleuren, verschillende materialen, diverse vormen weerspiegelen de uiteenlopende wensen van de participanten die door de architect nauw betrokken zijn bij het ontwerp. Dat maakt dat de leerling, de cursist of de bezoeker straks ook aan de buitenkant de plaats herkent waar hij zijn opleiding volgt of zijn vrije tijd invult. In de ateliers van de Vrije Akademie ZOM kan met een overvloed aan daglicht worden geboetseerd, gebeeldhouwd en geschilderd, want er valt daglicht via de daken binnen. In de lesruimten van de grootste muziekschool van Limburg zal musiceren een lust zijn door de zorg waarmee de akoestiek van de ruimten is bepaald. Verder wordt voor de 1200 leerlingen van de muziek- en dansschool goed toegeruste oefenruimten ingericht. Voor de ruim duizend VMBO-leerlingen is een beschermde bijna huiselijke sfeer gecreëerd met kleine eenheden, waarbij er goed geoutilleerde zorgpraktijkruimten, keukens, werkplaatsen en een Technoplein gepland zijn.

Unieke samenwerking
De vestiging in Campus Kerkrade maakt het de Vrije Akademie en de Stichting Muziekschool Kerkrade eenvoudiger om hun klantenkring met jongeren uit te breiden. Het jongerenwerk verbreedt de huidige doelgroep. Voor de leerlingen van College Rolduc komen kunst en cultuur dichterbij dan ooit. Om optimaal van elkaars aanwezigheid gebruik te kunnen maken, grenzen ruimten van alle participanten aan een grote centrale ruimte over de volle hoogte van het gebouw, waar de voorspeelruimte van de muziekschool afhankelijk van de activiteit bij getrokken kan worden. Een ontmoetingsruimte die geschikt is voor toneel, dans, beeldende kunsten, popmuziek, lichte muziek, klassieke muziek, harmonie en fanfare, symfonie, verenigingen, ouderen, volwassenen, jongeren, tieners, kinderen en peuters alles en iedereen lijken bij elkaar te komen waarbij zich een rijk aanbod in voortgezet onderwijs en kunsten vormt voor de wijk, voor Kerkrade, voor Parkstad Limburg, voor de Euregio, voor de provincie en voor Nederland.