LAD

Nieuws

LAD niet akkoord met CAO Ziekenhuizen

Na een zeer uitvoerige discussie besloot het centraal bestuur van de LAD niet in te stemmen met het CAO-akkoord. Het akkoord gaat tegen het LAD-beleid in en eerder gemaakte afspraken, zoals de stagevergoeding voor co-assistenten, zijn geschrapt", aldus LAD-directeur Van Bolderen. De LAD gaat dus niet akkoord en zal de FHZ, die namens de LAD de onderhandelingen voerde, meedelen dat wat de LAD betreft de nieuwe CAO niet ondertekend hoeft te worden.

Co-assistenten
Een van de struikelblokken waren de co-assistenten, die volgens het nieuwe akkoord geen aanspraak meer hebben op stagevergoeding. Hierdoor hebben co-assistenten die vanaf 1 juli 2002 (de ingangsdatum van de nieuwe CAO) stage gaan lopen, geen recht meer op de maandelijkse vergoeding van 250,-. In het oude akkoord was dit nog wel zo. De LAD heeft zich altijd ingezet voor de rechtspositie van de co-assistenten en voert op dit moment juridische procedures om de stagevergoeding uit de vorige CAO alsnog af te dwingen.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft zich op dit punt geen betrouwbare partner getoond: het ene jaar een regeling invoeren en deze het volgende jaar weer schrappen. Juist als het zon kwetsbare groep betreft waarvoor het redelijk is dat zij een stagevergoeding krijgt net als alle anderen stagiaires. De LAD vindt dat de NVZ met twee maten meet.

Arbeidsvoorwaardenbeleid LAD 2002
Een niet minder belangrijk verliespunt vormen de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in de nieuwe CAO Ziekenhuizen. Deze wijken zodanig af van het arbeidsvoorwaardenbeleid LAD 2002, dat ook om die reden niet tot ondertekening zou moeten worden overgegaan. Het gaat dan niet alleen om de salarisverhoging die uiterst mager is vergeleken met de andere CAOs, maar vooral ook om de secundaire arbeidsvoorwaarden waar geen enkele substantiële verbetering kon worden gerealiseerd.

Ook leden reageren negatief
Uit de reacties van de leden voor wie de CAO Ziekenhuizen geldt, bleek eveneens dat zij niet konden instemmen met het nieuwe akkoord. Ook de co-assistenten reageerden negatief. Andere reacties betroffen de doorwerking in de AMS van de verhoging van 1% van de eindejaarsuitkering, waarover nog overleg plaatsvindt tussen de LAD en de NVZ.

Co-assistent en het eens met de LAD? Word dan nu gratis lid!