Gemeente Breda

12-09-2002

Gemeente Breda en architect Montessorischool treffen schikking

De gemeente Breda en architect van de Montessorischool hebben een schikking getroffen over de aansprakelijkheid voor de overschrijding van de bouwkosten bij de Montessorischool. De architect erkent mede aansprakelijk te zijn voor de overschrijding. Afgesproken is dat de architect de schade die aan hem kan worden toegeschreven niet hoeft te vergoeden omdat het in verhouding om een gering bedrag gaat van 21.300. Daartegenover staat dat de architect kosteloos zal adviseren over aanpassingen en wijzigingen die nog aangebracht moeten worden aan het gebouw. Dat betekent ook dat hij geen veto zal uitspreken over aanpassingen die de gemeente nog wil doen. Deze afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.

Nadat eind 2000 bleek dat er een zeer aanzienlijke budgetoverschrijding was bij de nieuwbouw en verbouw van de Montessorischool, heeft de gemeente Schrevens Bouwkosten Adviesbureau BV verzocht deze overschrijding te onderzoeken. Schreven heeft hierover op 16 februari en 4 april 2001 rapporten uitgebracht, die beide zijn besproken in de raad. Op basis van deze rapporten stelde de gemeente de architect, tevens directievoerder en toezichthouder, op 24 april 2001 aansprakelijk voor zijn aandeel in de geleden schade.

Afgelopen jaar heeft de gemeente laten onderzoeken wat precies het aandeel van de architect is in de geleden schade en in hoeverre deze te verhalen is.
Hierbij bleek dat het bedrag van de mogelijke vergoeding in verhouding tot de totale overschrijding beperkt is, zo'n e 21.300. Alleen de extra kosten kunnen namelijk worden geclaimd.

De gemeente ziet af van genoemde claim, omdat de architect bereid is zijn mede aansprakelijkheid te erkennen. Daarnaast biedt hij de gemeente de gelegenheid de noodzakelijke aanpassingen eigenstandig uit te voeren, waardoor deze de totale verantwoordelijkheid voor kosten en planning kan nemen. Er moet namelijk nog een aantal bouwkundige aanpassingen aan het gebouw worden doorgevoerd. De betrokkenheid van de architect bij het project blijft in het vervolg beperkt tot kosteloos advies.

In haar eerste onderzoek heeft Schreven geconstateerd dat ''alle bij het project betrokken partijen één of meerdere tot zijn taak behorende activiteiten onzorgvuldig heeft uitgevoerd". De gemeente gaat daarom nog dit jaar een uitvoeringsprotocol vaststellen dat de verhouding tussen gemeente en schoolbesturen bij nieuw- en verbouw regelt. Dit protocol zal bij nieuwe projecten overschrijdingen van het bouwbudget moeten voorkomen. De Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs heeft naar aanleiding van de Montessorischool besloten het bouwheerschap van nieuwbouwprojecten in het vervolg bij de gemeente te leggen.

Breda, 12 september 2002